Startpagina Varkens

175 varkenshouders willen zich laten uitkopen

175 varkenshouders willen ingaan op de vrijwillige opkoopregeling van de Vlaamse regering. Dat heeft Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir op 16 juni gezegd in het radioprogramma De Ochtend.

Leestijd : 2 min

Van de 982 varkenshouders die in aanmerking komen om zich te kunnen laten uitkopen door de Vlaamse overheid, willen er ongeveer 175, of bijna 1 op de 5, ingaan op het aanbod. Volgens de Boerenbond is dat een laag aantal. Minister Demir is het daar niet mee eens. De N-VA-minister wil in de schoot van de regering wel bekijken of er ook iets kan gedaan worden voor de varkensboeren die een lagere impactscore hebben (en dus niet in aanmerking komen voor de uitkoopregeling), maar die toch aangeven te willen stoppen.

De varkensstapel met 30% verkleinen tegen 2030. Dat is het doel van de Vlaamse regering zoals het in het stikstofakkoord vastgelegd is. In absolute cijfers: vandaag zijn er 5,86 miljoen varkens in Vlaanderen. Dat moeten er over 7 jaar 1,8 miljoen minder zijn. Eén van de stappen om die doelstelling te halen, is een vrijwillige uitkoopregeling. De Vlaamse regering trekt daar 200 miljoen euro voor uit.

Impactscore

Lang niet alle 4.155 Vlaamse varkenshouderijen komen in aanmerking. Enkel kleine en middelgrote bedrijven die meer dan 0,5% bijdragen aan de stikstofneerslag in de naburige natuur, hebben recht op een vergoeding. Zo zijn er in Vlaanderen 982.

Varkensboeren kunnen nog tot 17 juni aangeven of ze in de uitkoopregeling willen stappen. Volgens minister Demir hebben er zich intussen 175 varkensboeren gemeld. Dat is bijna 20%. De N-VA-minister gaat er van uit dat er ‘last minute’ nog extra boeren zullen aangeven dat ze in de regeling willen stappen.

Drempel van 0,025 in plaats van 0,5

Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) vraagt de Vlaamse regering opnieuw om onverwijld werk te maken van een ruimere opkoopregeling tot iedereen die boven de drempel van 0,025% impactscore zit, in plaats van vast te houden aan 0,5%. Een ruime opkoopregeling, niet enkel gericht op de bedrijven met de grootste impact op natuur, zou volgens ABS de stikstofbelasting generiek doen dalen in Vlaanderen. Iedere bijdrage ter reductie van de stikstofuitstoot helpt volgens ABS om sneller zekerheid te kunnen krijgen op vergunningsvlak voor de blijvers en andere veehouders. Het was volgens de organisatie van in het begin duidelijk dat voor deze beperkte opkoopregeling het animo niet bijster groot zou zijn.

Belga/FVDL

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken