Startpagina Actueel

Europese Commissie peilt landbouwers over administratieve rompslomp

Landbouwers die hun grieven rechtstreeks kenbaar willen maken aan de Europese Commissie, kunnen tot 8 april een online bevraging invullen. Dat enquête gaat over hoe ze de administratieve verplichtingen ervaren.

Leestijd : 1 min

De Commissie lanceert een online bevraging waarin ze landbouwers in hun eigen taal een aantal korte vragen voorschotelt. Hoeveel tijd ze bijvoorbeeld aan hun administratieve verplichtingen besteden, hoe ze de complexiteit van de Europese regelgeving ervaren, of ze beroep doen op derden om hun aanvraag voor Europese steun voor te bereiden, etcetera.

De eerste, voorlopige resultaten van de bevraging worden midden april verwacht. Tegen de zomer wil de Commissie zich een duidelijker beeld vormen van de belangrijkste administratieve obstakels waarmee landbouwers te kampen hebben. “Dit zal ons in staat stellen om doelgerichte antwoorden te bieden”, stelt Eurocommissaris voor Landbouw Janusz Wojciechowski.

Als reactie op de boerenprotesten in verscheidene lidstaten heeft de Commissie de voorbije weken al een aantal maatregelen genomen, zoals de opschorting van de regels met betrekking tot de verplichte braaklegging en de intrekking van de voorstellen over fytogebruik. Tegen midden maart wil de Commissie voorstellen voor de middellange termijn op tafel leggen.

De bevraging kun je via deze link vinden. Je komt terecht op de Engelse versie, maar bovenaan rechts kun je de taal veranderen naar Nederlands. 

EC

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken