Startpagina Onderwijs

Recordgroei bevestigt juiste aanpak en aanbod van PCLT Roeselare

De voorbije jaren waaide er een nieuwe wind door het PCLT te Roeselare. In 2023 werden meer dan 15.000 uren praktijkcursus gevolgd. Dit komt neer op zo’n 150.000 opleidingsuren. Dit betekent een groei met 22,4% op één jaar tijd. Het is de grootste groei sinds het ontstaan van het praktijkcentrum.

Leestijd : 6 min

‘Blijven leren’ is belangrijk. Zo bewijzen de groeicijfers die het PCLT – van oudsher bekend als het Praktijkcentrum voor Land- en Tuinbouw – vandaag de dag voorlegt. Het PCLT heeft inmiddels 4 opleidingstakken, namelijk land- en tuinbouw, privaat en openbaar groen, transport en logistieke opleidingen.

Directeur Marc Ballekens en adjunct-directeur Bart Vandaele duiden voor ons hun aanpak.

Grote klantentevredenheid

Snelle groei vereist een versterkte organisatie?

MB: Ja, recent werd Bart Vandaele benoemd tot adjunct-directeur. De reden is duidelijk. Het PCLT groeit snel maar terzelfder tijd hebben we vastgesteld dat wij beiden bijzonder complementair zijn. Mensen die mij al lang kennen, zeggen dat ik een straatloper bij uitstek ben. En dat klopt. Ik ben graag bij de klanten en bij het brede publiek. Maar intussen moet de organisatie intern wel netjes gerund worden. En dat is Bart precies op het lijf geschreven. Zo overleggen we quasi dagelijks over het reilen en zeilen in het PCLT. Wat land- en tuinbouw betreft, werd intussen ook een nieuwe opleidingscoördinator aangesteld. Jens Laethem heeft op jonge leeftijd al een stevige ervaring opgebouwd in de sector.

Het PCLT is op 3 jaar tijd gegroeid van een opleidingsschool naar een opleidingsbedrijf. Dit betekent dat de klant centraal staat. Voor ons is elke cursist een klant. En de klant is koning. Een tevreden klant moet je verdienen, elke dag opnieuw.

Aan de jaarrekening en balansen kan je weten of een bedrijf de laatste jaren goed gedraaid heeft, maar aan klantentevredenheid weet je hoe het zit met je klanten van morgen. Na elke cursus wordt aan de cursisten gevraagd wat ze vonden van de opleidingen. Met een 8 op 10 zijn we alvast niet tevreden. We gaan gewoonweg voor grootste onderscheiding.

Het PCLT is een neutrale organisatie. Wat verklaart jullie succes?

MB: Ja, dat klopt. In het vormingslandschap voor landbouwer en loonwerker zijn wij de partner die de neutraliteit sterk in het vaandel voert. Het PCLT is niet specifiek gebonden aan een landbouworganisatie, noch aan één of andere politieke identiteit. Dit maakt dat wij er op totaal neutrale wijze zijn voor alle 22.000 landbouwers in Vlaanderen. Onze jarenlange ervaring, gecombineerd met de nieuwe wind doorheen de organisatie en het ruime aanbod aan opleidingen, slaat duidelijk aan.

Jullie komen ook meer en meer écht ‘naar buiten’. Wordt The State of the Union een jaarlijks weerkerend event in Oudenaarde?

MB: Zeker! We zijn zeer gelukkig dat we dit event kunnen organiseren met partners die perfect op elkaar inspelen: het PCLT als opleidingsbedrijf, Bayer Cropscience als wereldspeler in de fytofarmacie en Firma Beel als een bedrijf met een heel sterke verankering in Oost- en West Vlaanderen en in Henegouwen, en dit precies in dezelfde sectoren als PCLT. Bovendien was ook Landbouwleven nauw betrokken bij de organisatie. De aanwezigheid van 1.000 mensen en van de Eerste Minister op de meeting was overweldigend.

Breed aanbod

Hoe belangrijk is de opleidingstak Fytolicentie voor het PCLT?

BV: De overheid heeft de middelen voor fytolicentie nu specifiek georiënteerd naar de actieve land- en tuinbouwers, alsook naar de loonwerkers. Fytolicentie P2, alsook de bijscholingen, worden hier verder door de overheid gesubsidieerd. Dit ligt anders voor niet-actieve landbouwers en voor degenen die actief zijn in de tuinaanleg en in het openbaar groen. Daar beperkt de overheid zich enkel tot het ondersteunen van de bijscholingen.

Wij weten dat een aantal mensen de klassieke fytolicentievergaderingen heel schools vinden, maar daar hebben we een oplossing voor gevonden. We halen de cursisten uit het klaslokaal! We maken de opleiding interactiever door deze te koppelen aan een bedrijfsbezoek, een groot event of aan een praktijkdemo met de AAMS-demospuit in het PCLT of ter plaatse bij een bedrijf. Praktijk zit immers in ons DNA. Deze aanpak blijft beter bij en wordt sterk gewaardeerd door onze cursisten.

Cursisten van het PCLT krijgen uitleg op locatie bij de firma AVR.
Cursisten van het PCLT krijgen uitleg op locatie bij de firma AVR. - Foto: PCLT

Worden er vandaag de dag nog wel starterscursussen type A en type B gevolgd?

BV: Vaak wordt gesteld dat niemand meer start in de land- en tuinbouw, maar wij voelen dat ietwat anders aan. Vorig jaar hadden we een record aantal starters die zich aanmeldden voor de Starterscursus A.

Terwijl het aantal landbouwbedrijven daalt, kan dit niet gezegd worden van het aantal mensen dat in de landbouw actief is. Vele bedrijven hebben een omvang bereikt waardoor bijkomend personeel gezocht wordt. Elke sector binnen de landbouw wordt een specialisatie op zich. De boer kan dit niet allemaal meer zelf behappen en laat zich steeds meer bijstaan door mensen die een meerwaarde hebben voor bepaalde aspecten. En dan is een opleiding onontbeerlijk.

Het nieuwe landbouwvormingsbeleid laat ons toe om meer op maat en modulair te werken en dit meer bepaald met het type B-cursussen. Bovendien is het PCLT van oudsher alom gewaardeerd voor de goede stagebegeleiding.

Speelt het PCLT ook in op een knelpuntberoep zoals landbouwmecanicien?

BV: Vanaf komende winter komt het PCLT met een vernieuwd specifiek aanbod voor alle geïnteresseerden in de landbouwmechanisatie. De praktijk met sleutel tot diagnosetoestel in de hand staat hierbij centraal. Er zijn 3 niveaus voorzien, afhankelijk van de voorkennis of de interesse van de cursist. Deze praktijkopleidingen lopen van half november tot begin februari en duren telkens 10 volle dagen van 8 uur (meestal 10 zaterdagen).

Het PCLT heeft ook een aanbod specialisatiecursussen op punt gesteld voor sterk gespecialiseerde profielen. Zo zijn er 8 nieuwe cursussen recent gelanceerd: hydraulica, trekkerhydraulica, hydraulica op landbouwmachines, hydraulica op zelfrijdende machines, elektriciteit en elektronica op landbouwvoertuigen, emissietechnologie op landbouwvoertuigen, remsystemen op landbouwvoertuigen en gps op landbouwvoertuigen.

De kosten van dergelijke opleidingen wegen geenszins op tegen de besparing die ermee kan gerealiseerd worden. Bovendien is landbouwmecanicien een prioritair knelpuntberoep. Investeren in dit type opleiding is dus voor elke cursist een zeer rendabele tijdsbesteding.

Slaat de opleiding voor het G-rijbewijs ook nog steeds aan?

BV: Het G-rijbewijs is inderdaad nog steeds een belangrijke opleiding. We zijn immers het grootste centrum waar de opleiding voor het G-rijbewijs wordt gegeven. Bij het PCLT kan je immers steeds heel snel starten. Wie last minute een opleiding nodig heeft, is bij ons aan het juiste adres. Je rijdt er bovendien met nieuwe machines. De trekker is uitgerust met een specifieke achteruitkijkcamera. De manoeuvres tijdens het examen gebeuren ook op de plek waar de opleiding plaatsvond. Ook de aanhangwagen heeft de laatste technologie, zijnde luchtremmen en bolkoppeling. Via een e-learningprogramma kan je ook thuis volgen.

Steeds mee evolueren

Hoe pikken jullie in op innovatieve technieken binnen de sector?

BV: We volgen de evoluties binnen de sector op de voet. Daarom zetten we steeds meer in op smart farming en precisielandbouw. Momenteel wordt trouwens, in samenwerking firma Beel, een groot praktijkdemoplatform in de gemeente Wortegem aangelegd.

We bieden ook IT-gerelateerde opleidingen aan. Vele landbouwers kreunen immers onder de zwaar toegenomen administratieve druk. Het PCLT komt hun ook hierin tegemoet met een compleet programma over LV Agrilens, verzamelaanvraag, Mestbankaangifte, Sanitel…

MB: We zullen als erkend opleidingscentrum ook op de boot springen van de kennisportefeuille (zie kader). Bij dit systeem zal een actieve land- of tuinbouwer via het e-loket kunnen intekenen op een opleiding of een advies op maat. Hij beschikt hiervoor over een portefeuille van 2.000 euro voor 2 jaar, de overheid betaalt 70% van het inschrijvingsgeld terug.

Dit voortdurend veranderende aanbod vergt de nodige communicatie...

MB: Dat is zo. We communiceren via onze gebruikelijke kanalen onder andere in de media, maar we zetten ook meer en meer in op onze website. Die ondergaat momenteel een ware metamorfose en wordt elke dag boeiender. Wie dus meer info wil over het aanbod van PCLT, hoeft enkel www.pclt.be te onthouden.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Onderwijs

Toekomstige landbouwers aan hogeschool Vives vragende partij voor perspectief op lange termijn

Onderwijs Hogeschool Vives telt vandaag de dag bijna 1000 studenten Agro- en biotechnologie in Roeselare. Iets meer dan 200 van hen studeert in de bachelorrichtingen Agro-industrie, Algemene landbouw, Landbouwmechanisatie en het graduaat Productiebeheer land- en tuinbouw. “Elk van onze studenten is vragende partij voor duidelijke regelgeving op lange termijn, zodat ze kunnen bouwen aan hun toekomst”, luidt het bij het docentenkorps.
Meer artikelen bekijken