Startpagina Actueel

De boer op met minister Jo Brouns

Beleid voeren zonder compromissen te sluiten, is niet mogelijk. Begrip krijgen voor het compromis waarmee je instemt, is maar mogelijk als je die politieke beslissing verdedigt. Daar is Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) volop mee bezig.

Leestijd : 3 min

Voor het klassieke wielervoorjaar zich op gang trekt, is minister Jo Brouns reeds begonnen aan zijn Ronde van Vlaanderen.

“Omdat we geloven dat burgers, bedrijven en boeren deel zijn van de oplossing, en daarom duidelijkheid verdienen”, zo verantwoordt minister van Economie en Landbouw Jo Brouns de vele tijd die hij deze en volgende maand investeert in dialoogmomenten. Aangezien het stikstofdecreet geagendeerd staat, zullen de culturele centra van Oudsbergen tot Koekelare vollopen met boeren. Boerenadviseur.be was aanwezig om de vinger aan de pols te houden van de aanwezige landbouwers.

Strategische sector

“In Europa zien we landbouw te weinig als een strategische sector. Jullie krijgen het gevoel dat landbouw weggezet wordt als een randfenomeen van de economie”, sprak Jo Brouns de aanwezigen – vooral fruittelers – toe op woensdagavond 7 februari.

Kijk je naar China, naar het Zuiden en naar de globale uitdagingen voor voedselproductie, dan is het volgens de Vlaamse minister van Landbouw absoluut nodig om de sector alle kansen te geven om te voorzien in de basisbehoefte voedsel. De fout die met de Vlaamse energievoorziening is gemaakt, wil Brouns niet opnieuw maken met voedsel.

Brouns breekt ook een lans voor de export van agrovoedingsproducten. Export staat in Vlaanderen hoog aangeschreven. Denk maar aan de containertrafiek van de havenindustrie en de jaarlijkse uitreiking van de Leeuw van de Export door Flanders Investment & Trade. Tot … de moment waarop export en landbouw in één zin genoemd worden. Dan klinken kritische stemmen plots veel luider, en lijkt de agrovoedingsindustrie het buitenbeentje dat beschaamd moet zijn omdat de sector uitblinkt in de productie van goudgele friet, malse biefstuk en mager varkensvlees.

Niet zo voor de Vlaamse landbouwminister, en hij geeft één voorbeeld: “De productie van citroenzuur is een afgeleide van de suikerbietenteelt. Behalve de productie in Tienen is er slechts één concurrent in Oostenrijk. Verder situeert de ganse citroenzuurproductie zich in China. Citroenzuur zit in alle voedsel in blik. Zie het dus als een strategische keuze van de Chinezen.”

Gelijk speelveld

Als je voedsel importeert uit andere werelddelen, dan verwacht je dat die aan dezelfde normen voldoen om het gelijk speelveld te vrijwaren. Moeilijk te aanvaarden voor Brouns, is bijvoorbeeld dat we eieren importeren uit Oekraïne die daar geproduceerd zijn in legbatterijen die wij verboden hebben.

Recent was Jo Brouns te gast in een landbouwschool. “Ik hoor van de jongeren dat ze belang hechten aan de manier waarop de maatschappij naar landbouw kijkt. Toon als VRT bijvoorbeeld eens een ander beeld bij een landbouwitem dan de versleten foto van een beerton. We zetten vanuit het beleid sterk in op relatie tussen boer en burger. Ook wij ervaren dat er veel sympathie is voor de boerenprotesten.”

Waardering voor landbouw gaat over eerlijke prijsvorming, bescherming van landbouwgrond en het vergunningenbeleid. “Daar ligt op vandaag de grootste uitdaging. We komen uit een stilstand van 3 jaar.”

Mijnenveld

Gelet op het mijnenveld dat politiek is, waagt de schrijver van dit verslag zich niet aan een weergave van wat er gezegd is over het stikstofdecreet en de bescherming van landbouwgrond. Wie daar meer wil over weten, kan het beter rechtstreeks van minister Jo Brouns vernemen.

Besluiten doen we met zijn pleidooi voor meer vertrouwen in landbouwers en ondernemers. “Economie is een deel van de oplossing om te komen tot een duurzame samenleving. De kar van landbouwers is op heden te vol geladen. Onze boeren hebben het zwaar, onder andere door de regels die Europa oplegt. Rechtszekerheid, waardering en minder administratieve lasten. Daar verlangen onze boeren naar.”

Tot 19 maart organiseert de minister dialoogmomenten. Meer info via: www.jobrouns.be

Wim Fobelets - Boerenadviseur.be

Lees ook in Actueel

Gouverneur en Antwerpse deputatie ontvangen eerste witte asperges uit volle grond

Groenten Op donderdag 25 april waren de grootmeesters van ‘het Grafelijk Genootschap van de Klein-Brabantse Asperges’ te gast in het provinciehuis. Ze brachten de eerste witte, Vlaamse asperges uit volle grond mee. Dat doen ze zo goed als elk jaar sinds 1993. Provinciegouverneur Cathy Berx (cd&v) is ridder in het Grafelijk Genootschap. Zij kreeg samen met de Antwerpse deputatie de eer om de eerste asperges te ontvangen.
Meer artikelen bekijken