Startpagina Bedrijfsnieuws

Stikstof werpt schaduw op Vlaamse fabrieken Danone

Vlaams minister-president Jan Jambon heeft woensdag 24 april tijdens de industriemissie in Frankrijk een bezoek gebracht aan het onderzoeks- en innovatiecentrum van Danone in Parijs. Innovatieve investeringen bij de Vlaamse melkproducenten voor Danone dreigen in het water te vallen door de stikstofproblematiek, zegt het bedrijf.

Leestijd : 2 min

De Franse voedingsgigant Danone heeft in Vlaanderen 2 fabrieken, in Rotselaar en Wevelgem (Alpro), samen goed voor 1.400 werknemers. Ondanks de hoge loonkosten in ons land staan de Belgische activiteiten niet ter discussie, klonk het in de marge van het bezoek. “De fabrieken van Rotselaar en Wevelgem zijn bij de meest productieve van Europa”, aldus Nathalie Guillaume, secretaris-generaal van Danone België.

Ze wees erop dat er niet alleen naar de loonkost moet worden gekeken, maar naar het totale plaatje. “Beide fabrieken beschikken over hooggekwalificeerd personeel, Rotselaar kan een beroep doen op erg kwalitatieve melk en ook de ecologische voetafdruk is bij de beste”, aldus de Belgische topvrouw.

Beide fabrieken beschikken over de titel 'Factory of the Future' wegens hun innovatief karakter (digitalisering en automatisering) en duurzaamheidsaspecten. Zo wordt in Rotselaar tot 80% van het afvalwater gezuiverd en hergebruikt, terwijl in Wevelgem flink werd geïnvesteerd in hernieuwbare energie. Tot slot investeerde Danone ook in de ontwikkeling van personeel, waarbij zijn 'technical academy' ook beschikbaar is voor studenten. In het kader van die innovatie en verduurzaming, kreeg Danone België de afgelopen jaren zo'n 3 miljoen euro subsidies toegekend van Vlaio (het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen).

Stikstof dreigt roet in melk te gooien

Een domper vormt wel het stikstofdossier, dat voor veel onzekerheid zorgt bij de ongeveer 80 landbouwers die melk leveren aan de fabriek in Rotselaar. “Wij hebben een budget beschikbaar om hen te helpen te investeren in pocketvergisting (n.v.d.r. biomassa-installaties) maar de vergunningen raken niet in orde door stikstof”, illustreerde Guillaume. “We hopen dat er snel een oplossing wordt gevonden.”

Bij het bezoek van de Vlaamse minister-president aan het onderzoekscentrum in Parijs - het eerste ooit van een Belgisch regeringsleider - lag de nadruk op het innovatiebeleid dat de voedingsgigant hanteert. Al meer dan honderd jaar hanteert Danone een beleid van ‘gezondheid door voeding’ en regelmatig lanceert het nieuwe producten. De meest recente is het proteïneassortiment 'Hippro' dat ontwikkeld werd voor (amateur)sporters.

In Parijs beschikt Danone over onder meer een labo met een bacteriecollectie van 1.800 stammen, een proeffabriek waar elk jaar 500 innovaties worden ontwikkeld en een 'consumer room' waar alle nieuwigheden uitgebreid worden getest. Niet alleen smaak, maar ook structuur of verpakking. Voor producten met een gezondheidseffect start Danone zelfs klinische studies op. Ook in Wevelgem is er een kleine proeffabriek waar nieuwe plantaardige producten kunnen worden ontwikkeld.

Vlaams minister-president Jambon benadrukte bij zijn bezoek dat innovatie in de voedingssector een van de prioriteiten is van de Vlaamse regering. In 2018 werd daarom 'Flanders Food' opgericht, als competitiviteitspool, met de bedoeling een duurzame en concurrentiële voedingsindustrie in Vlaanderen te creëren. Internationale samenwerking is daarbij essentieel, klonk het.

Belga

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Luyckx verdeelt nu ook PowerBully

Bedrijfsnieuws Sinds maart kan PowerBully dankzij het familiebedrijf Luyckx uit Brecht rekenen op een nieuwe partner om zijn rupsdumpers te verdelen in België, Luxemburg en de Verenigde Arabische Emiraten.
Meer artikelen bekijken