Startpagina Actueel

Teeltmateriaal van hop krijgt een Vlaams certificaat

De Vlaamse regering keurde op 8 december 2023 principieel het besluit goed over de reglementering van de handel in en de keuring en certificering van teeltmateriaal van hop. Met de goedkeuring moet het mogelijk zijn dat er nog voor het einde van de huidige legislatuur (zomer 2024) een plantenpaspoort komt voor Vlaamse hop.

Leestijd : 4 min

De aangekondigde certificering is nodig voor verkoop en transport binnen de Europese Unie. Voor de meeste economisch belangrijke gewassen binnen de Europese Unie wordt de kwaliteit geregeld door regelgeving voor het in de handel brengen van plantaardig teeltmateriaal. Deze regelgeving bestaat nog niet voor hopplanten, terwijl Vlaamse hoptelers het steeds moeilijker hebben om geschikt teeltmateriaal te vinden en terwijl de vraag naar de ontwikkeling van nieuwe Belgische hoprassen groeit.

Oplossing voor leveranciers

Het besluit dat de Vlaamse regering zopas heeft goedgekeurd op voorstel van de Landbouwminister Jo Brouns (cd&v) voorziet een systeem voor de toelating van nieuwe hoprassen voor vermeerdering of teelt, en biedt een oplossing voor de leveranciers die teeltmateriaal van hop ( Humulus lupulus L .) op de markt willen brengen, dat voldoet aan zowel de fytosanitaire vereisten als aan specifieke vereisten voor kwaliteitsorganismen, en dus gecertificeerd kan worden.

Over het principiële besluit dat de Vlaamse regering genomen heeft, wordt nog het advies ingewonnen van de Vlaamse Toezichtscommissie (VTC) en van de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA). Daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Extra kwaliteitsgarantie nodig voor teeltmateriaal van hop

Het onderwerp kwam ook al aan bod in de commissie Landbouw op 6 december 2023. Voor geschikt teeltmateriaal voor hop zijn de Vlaamse hoptelers volgens Vlaams parlementslid Loes Vandromme (cd&v) momenteel volledig aangewezen op andere EU-lidstaten en derde landen, voornamelijk het Verenigd Koninkrijk.

"Enkele jaren geleden werd met ondersteuning van het Leaderproject ‘HopBel – Ontwikkeling van streekeigen Belgische hopvariëteiten’ een eigen veredelingsprogramma gestart, want in Vlaanderen groeit de vraag naar ontwikkeling van nieuwe Belgische hoprassen. Ondertussen vermeerderen en verkopen hoptelers hun plantmateriaal op hun eigen bedrijf voor particulier of professioneel gebruik zonder enige kwaliteitsgarantie. Bij verkoop en transport binnen de EU moeten bepaalde plantensoorten, waaronder ook plantmateriaal voor hop, echter vergezeld zijn van een plantenpaspoort. Vreemd genoeg bestaat tot op heden nog steeds geen Vlaamse regelgeving voor het reglementeren en certificeren van teeltmateriaal van hop", duidt Vandromme.

Overleg leidt tot resultaten

Hilde Crevits, Brouns’ voorganger als minister van Landbouw, beloofde in het voorjaar van 2020 om samen met de sector de pro’s en contra’s van certificering en een plantenpaspoort te bekijken. Dat overleg leidt binnenkort tot resultaten. "Op 5 juli 2023 werd een overleg gehouden met vertegenwoordigers van de hopsector om het ontwerp-voorstel tot Vlaamse regelgeving verder in lijn te brengen met de noden van de sector, waaronder dus ook de problematiek van de export van plantmateriaal voor hop. Enkele collega’s van het departement Landbouw en Visserij zaten er samen met vertegenwoordigers van de stad Poperinge, de afdeling Landbouw, de voorzitter van de vzw Hop Overkoepelende Producentenvereniging (HOP) en een medewerker van Inagro", schetst minister Brouns de huidige situatie.

Tijdens dit recente overleg met de sector werd een eerste versie van het voorontwerp van besluit van de Vlaamse regering over de reglementering van de handel in en de keuring en certificering van teeltmateriaal van hop toegelicht en afgetoetst.

Aanmelden nieuwe rassen

is knelpunt

"De sector verwelkomde de certificering van teeltmateriaal van hop, die de mogelijkheid biedt om Vlaams vermeerderd teeltmateriaal in de handel te brengen met een hoge kwaliteitsgarantie op het vlak van organismen die de kwaliteit aantasten. Het grootste knelpunt op dat moment was het ontbreken van regelgeving over het aanmelden van nieuwe hoprassen. Dat is in de EU niet geregeld. Momenteel kan iedereen die een nieuw hopras ontwikkelt, dit in de handel brengen als een nieuw ras. De enige beperkingen die hier gelden, zijn het eventuele toegekende kwekersrecht op dat ras en de verplichting om voor dit teeltmateriaal een plantenpaspoort te voorzien", vertelt de minister.

Naar aanleiding van het overleg met de sector werd in het voorontwerp van besluit behalve de certificering ook een bepaling opgenomen zodat nieuwe hoprassen in het Vlaamse Gewest enkel toegelaten kunnen worden wanneer die aan een officieel onderzoek onderworpen zijn dat aantoont dat het ras onderscheidbaar, homogeen en bestendig is, zodat de kwaliteit en de rasidentiteit hiervan gegarandeerd kunnen worden. Dit zal volgens de minister opportuniteiten creëren voor de export ervan.

Goedkeuring

binnen enkele maanden

"We verwachten dat deze regelgeving binnen enkele maanden definitief goedgekeurd zal worden en dat deze dus voor het einde van de huidige legislatuur nog rond zal geraken. Na de goedkeuring moet dan de publicatie in het Belgisch Staatsblad afgewacht worden, vooraleer dit in werking zal treden", kijkt minister Brouns vooruit.

Filip Van der Linden

Lees ook in Actueel

Gouverneur en Antwerpse deputatie ontvangen eerste witte asperges uit volle grond

Groenten Op donderdag 25 april waren de grootmeesters van ‘het Grafelijk Genootschap van de Klein-Brabantse Asperges’ te gast in het provinciehuis. Ze brachten de eerste witte, Vlaamse asperges uit volle grond mee. Dat doen ze zo goed als elk jaar sinds 1993. Provinciegouverneur Cathy Berx (cd&v) is ridder in het Grafelijk Genootschap. Zij kreeg samen met de Antwerpse deputatie de eer om de eerste asperges te ontvangen.
Meer artikelen bekijken