Startpagina Bedrijfsnieuws

Nieuwe zelfrijdende beregeningshaspel ‘Lenthe’

Landbouwtechniek Braakman uit Nederland ontwikkelde met ‘Lenthe’ een nieuwe zelfrijdende beregeningshaspel.

Leestijd : 1 min

De Lenthe-beregeningshaspel gebruikt het bekende werkingsprincipe zoals toegepast door Scandinavische fabrikanten. Dit betekent dat de gehele machine op waterkracht door het veld beweegt. Het grote voordeel hiervan is de hoge efficiëntie, dankzij een laag drukverlies, een geringe waterdrukbehoefte en de mogelijkheid om onregelmatig gevormde percelen te kunnen beregenen. Zo volgt de machine – dankzij zijn stuuras – moeiteloos een bocht van 180°.

De machine is volledig gegalvaniseerd voor een lange levensduur. Dankzij de mechanische aandrijving, op basis van een trekkertransmissie en achterbrug, is de machine zeer eenvoudig gebleven.

Door de juiste versnelling te selecteren, in combinatie met de verwisselbare nozzles in het kanon, kun je eenvoudig variëren met de watergift. In de praktijk ligt de capaciteit op 5 ha per beregeningsbeurt bij een gift van 20 mm.

Een turbine ontbreekt en dat maakt de haspel efficiënt, met een laag dieselverbruik voor de pomp tot gevolg. Landbouwtechniek Braakman bouwt ook motorpompsets in eigen beheer, maar de Lenthe is ook bruikbaar met een bestaande pomp. Een capaciteit van 40 m³ volstaat, waarbij 6 tot 7 bar werkdruk nodig is. Het huidige model beschikt over 500 m slanglengte, maar grotere lengtes zijn mogelijk.

Braakman

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken