Startpagina Bedrijfsnieuws

Meststoffenonderzoek om stikstofuitspoeling te voorkomen

In een proef op de Vredepeel in Noord-Limburg (Nederland) is door Wageningen Universiteit en Research gekeken of de efficiëntie van de stikstofbemesting hoger uitvalt met de toepassing van de vloeibare meststof Urean.

Leestijd : 2 min

In de tarweteelt wordt vaak KAS gebruikt als stikstofmeststof. KAS (kalkammonsalpeter) is een vaste meststof en bevat stikstof in de vorm van ammonium en nitraat. Zeker op zandgronden kan nitraat makkelijk uitspoelen. Om te voorkomen dat nitraat in het grondwater terechtkomt, is daarom de gift aan stikstof op zandgronden beperkt tot 160 kg N/ha per jaar.

Urean bevat minder nitraat dan KAS en zou theoretisch daarom minder uitspoeling kunnen geven. Daarnaast is gekeken of de toevoeging van Thio-Sul (ammoniumthiosulfaat) een positief effect heeft. Ander onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van ammoniumthiosulfaat de nitrificatie kan vertragen. Als gevolg daarvan is de omvorming van ammonium naar nitraat vertraagd. Door de geringere hoeveelheid nitraat in de bodem zou het risico op uitspoeling beperkt blijven en neemt de stikstof-efficiëntie toe.

Het voorjaar van 2023 was erg nat en koud. De eerste stikstofgift van 100 kg N/ha kon daarom pas op 17 maart plaatsvinden. De tweede gift (60 kg N/ha) was op 11 april. Door de vele regen in juli was ook de oogst verlaat die op 11 augustus plaatsvond.

De opbrengt met KAS (4,5 ton/ha) was duidelijk lager dan de veldjes behandeld met Urean (5,4 ton/ha). De hoogste opbrengst werd echter behaald met de combinatie van Urean met Thio-Sul (6,8 ton/ha). Door na te gaan hoeveel stikstof er vooraf in de grond zat en hoeveel stikstof nog aanwezig was na de oogst kon inderdaad berekend worden dat toediening van Thio-Sul aan Urean niet alleen de productie maar ook de stikstofefficiëntie verbeterde.

Tessenderlo Kerley

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken