Startpagina Actueel

ABS en Boerenforum: “Met huidig pachtdecreet valt doek voor familiale landbouw”

Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) en Boerenforum zijn niet te spreken over het het huidig pachtdecreet en de goedkeuring ervan. Die zou garant staan voor de verdere val van de familiale landbouw.

Leestijd : 2 min

Boerenforum en het ABS zijn het er in elk geval over eens: beide organisaties vinden het vernieuwd pachtdecreet een stevige miskleun. 

“Met de goedkeuring van dit pachtdecreet toont Vlaanderen nogmaals de minachting die ze heeft voor de primaire voedselproducent en bij uitbreiding haar zo geprezen agrovoedingsketen. Maar voedselproductie start bij een doordacht grondenbeleid. Dit pachtdecreet is niet doordacht en enig beleid zit er ook niet in“, klinkt het in een gezamenlijk persbericht.

ABS en Boerenforum aan de alarmbel

ABS en Boerenforum geven aan dat ze beide hard en meerdere malen aan de alarmbel getrokken hebben. “Gelijk hebben is nu eenmaal niet hetzelfde als gelijk krijgen, niet de eerste keer dat we deze wetmatigheid mogen ondervinden trouwens.”

Ze vrezen dat er binnen enkele jaren geen toegang meer is tot grond voor de landbouwer, voor elke generatie. “In Brussel zal er een keer over gedebatteerd worden, zullen de schouders eens omhoog gaan om vervolgens weer tot de orde van de dag over te gaan. Ergens zal wel een zondebok gevonden worden, waarschijnlijk naar goede gewoonte bij de landbouw zelf.”

“Niemand is nog veilig”

Boerenforum en het ABS vinden dat het decreet goed voorzien is van tal van manieren om een pachtende boer van zijn belangrijkste productiemiddel te schoppen. “Niemand is nog veilig. Stimulansen om grond aan een boer te verpachten zijn er niet, tenzij perverse. Vrolijk worden we hier, als Boerensyndicaat en Boerenforum niet van. Met de stemming van dit pachtdecreet is het doek voor de familiale landbouw in Vlaanderen weer een beetje lager gevallen. Het besef bij de overheid dat binnenkort het doek wel eens definitief zal vallen, dringt duidelijk niet door.”

Boerenforum/ABS

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken