Startpagina Bedrijfsnieuws

DeLaval installeert record van 24 melkrobots op een ‘batch milking’-bedrijf in Denemarken

Het bedrijf Lønholm Agro in Denemarken maakt sinds kort gebruik van een DeLaval VMS-batch milking-systeem met 24 robots. Daarmee heeft het bedrijf momenteel het grootste DeLaval VMS- ‘batch milking’-systeem ter wereld. Op zo’n 5 uur tijd worden 830 koeien gemolken. DeLaval nodigde de internationale landbouwpers uit om kennis te maken met het nieuwe systeem.

Leestijd : 3 min

Ondernemer Klaus Jakobsen uit Denemarken kocht in 2019 een landbouwbedrijf over met als doel het volledig te renoveren en uit te breiden. Ondertussen werden de 650 koeien daar nog gemolken in een 2x12 melkstal, wat 8 uren per dag in beslag nam. Gedurende de daarop volgende jaren werden de nieuwe plannen uitgetekend en de (ver)bouwwerken gestart. In mei 2023 was het bedrijf klaar om van start te gaan met het batch milkingsysteem.

Een goede start

“De eerste keren melken waren spannend”, zegt Klaus. “Ik koos voor het batch milking-systeem om te besparen op arbeidskrachten. Zo kan één persoon instaan voor het melken van alle 830 koeien. De eerste dagen hadden we meer mensen nodig, maar nu lukt het effectief met één persoon. Voor het andere werk op de boerderij, ook de akkerbouw, zo’n 700 ha, heb ik nog 9 andere werknemers in dienst.”

De koeien zijn bij het batch milking-systeem ingedeeld in lactatiegroepen die per groep naar de robots gaan. In tegenstelling tot op conventionele robotbedrijven, hebben de koeien hier dus geen constante toegang tot de robots. Daarmee laat Klaus misschien wat melkproductie liggen, maar het voordeel is dat er wat werk in de stal kan gebeuren als de koeien weg zijn. Denk maar aan het kuisen van de ligboxen. Ook de robots kunnen zo gemakkelijk in één keer gepoetst worden.

De koeien raakten snel gewend aan dit systeem en worden 2 keer per dag gemolken. In het begin melkten de robots 125 koeien per uur, nu zijn dat er 170 en binnenkort zouden dat er 200 moeten zijn. ”

Klaus werkt uitsluitend met Jersey-koeien en behaalt waardes van 6,12% vet, 4,35% eiwit en een colligetal van 130.000. Hij wil het bedrijf verder uitbreiden om zo binnen een aantal jaar 1.400 koeien te melken. Hij plant de terugverdientijd van zijn investeringen in dit bedrijf op 12 jaar, zo lang zullen ook de robots hun beste prestaties tonen.

Samenwerking DeLaval

Over de samenwerking met DeLaval is hij tevreden. Voor het uitwerken van het plan voor zijn stallen, kon hij rekenen op een team vanuit ‘Large Customer Project Development’. Zij luisterden naar Klaus zijn wensen en werkten het hele stalconcept voor hem uit.

Het grootste voordeel van dit systeem zit volgens Klaus in het arbeidsgemak en de lagere arbeidskost. “Zeker in tijden waarin het moeilijk is om personeel te vinden, is dit een ideale werkmethode. Ik raad het aan aan iedereen die meer dan 500 koeien wil houden”, aldus Klaus.

Groeiende vraag

Het batch milking concept met DeLaval VMS melkrobots werd in 2021 geïntroduceerd. “We hebben bedrijven doorheen heel Europa met VMS batch milking, als ook in Azië en Amerika, en we zien een stijgende interesse bij meerdere klanten” zegt Jonas Hällman, Executive Vice President, EMEA (Europa, Midden Oosten, Afrika). “Het systeem is flexibel en kan gemakkelijk opgeschaald en aangepast worden aan verschillende soorten bedrijven, inclusief hele grote bedrijven. Als één robot tijdelijk uitvalt, of één koe blokkeert een robot, is dat ook geen ramp. Daarenboven vraagt automatisch melken erg weinig arbeid, waardoor de afhankelijkheid van goede arbeid en ook de arbeidskosten sterk dalen. De trend tot consolidatie van (melkvee) bedrijven houdt wereldwijd aan en de vraag naar efficiënte oplossingen voor automatisch melken blijft groeien. Batch milking toont een ander perspectief op de toekomst van grootschalig automatisch melken”, aldus Hällman.

DeLaval Deepblue

Tijdens de persvoorstelling, zette DeLaval ook hun nieuwe zelflerende digitale systeem DeepBlue in de kijker. Door gebruik te maken van artificiële intelligentie kan dat systeem patronen in het koegedrag ontdekken waarvan de mens het bestaan zelfs niet weet.

Het primaire digitale kanaal van DeLaval heet DeLaval Plus, en dat bevat de nieuwste technologie om uw bedrijfsgegevens te analyseren. Doordat het over gegevens beschikt van tientallen miljoenen melkbeurten wereldwijd, kan het steeds nieuwe patronen ontdekken.

Binnen DeLaval Plus werd DeepBlue op poten gezet. Het doel is om aanbevelingen op te stellen voor melkveebedrijven en prognoses te geven van de gezondheidsstatus van de dieren. Daardoor kan je als melkveehouder eerder en proactief ingrijpen op melk-, voer- en vruchtbaarheidsmanagement en de gezondheid van je dieren.

Sanne Nuyts

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken