Startpagina Actueel

Geen plenair debat over heibel binnen Vlaamse regering

Groen en Vooruit zijn er niet over te spreken dat de meerderheidspartijen niet ingaan op hun vraag naar een plenaire vergadering over de stikstofcrisis. ‘Beschamend’ en ‘ongezien’, vindt Groen-fractieleider Mieke Schauvliege dat. Ze verwacht nu dat minister-president Jan Jambon (N-VA) en alle betrokken ministers dinsdagnamiddag (18 juli) naar de bevoegde commissie afzakken om tekst en uitleg te geven.

Leestijd : 2 min

Nadat vrijdag 14 juli was gebleken dat de Vlaamse regering geen akkoord kon bereiken over het Stikstofdecreet, had Schauvliege al tevergeefs een verzoek ingediend om het dossier te bespreken in de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement. Toen minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) maandag 17 juli dan maar zelf instructies met maatregelen uitvaardigde, was dat voor de groene fractieleidster opnieuw aanleiding om een plenaire vergadering te vragen. Maar ook nu krijgt ze nul op het rekest.

‘Natuurvernietiging, de onzekerheid voor onze boeren: dat gaat allemaal gewoon verder’

"Dat de meerderheidspartijen en ministers weigeren een plenaire vergadering bij elkaar te roepen - hoewel die altijd al voorzien was in de kalender - is ronduit gênant. De natuurvernietiging, de onzekerheid voor onze boeren: dat gaat allemaal gewoon verder, die bedreigingen nemen geen vakantie. Maar op een nieuw dieptepunt in de stikstofcrisis permitteren N-VA, CD&V en Open VLD het zichzelf wél om hun vakantie vroegtijdig te laten starten", laakt Schauvliege.

N-VA-fractieleider Wilfried Vandaele geeft toe dat het herenakkoord in het parlement stipuleert dat er een actuadebat wordt georganiseerd als 3 partijen daar om vragen. "Maar hier gaat het over het samenroepen van een plenaire vergadering en dat is een beslissing van de meerderheid", zegt hij. "In het uitgebreid bureau is 17 juli beslist dat alle vragen aan bod kunnen komen in commissie. Een deel van de oppositie volgde die redenering ook."

‘Openlijk conflict’

Hannelore Goeman van Vooruit heeft het over een laffe beslissing. "Elke burger kan vaststellen dat er opnieuw een openlijk conflict is in de Vlaamse regering", zegt ze. "Die hangt intussen met zoveel haken en ogen aan elkaar dat een zichzelf respecterend parlement toch minstens moet kunnen controleren wat er nog van over blijft?"

‘stil protest’ aan Vlaams Parlement

Ondertussen voert het Algemeen Boerensyndicaat een stil protest aan het Vlaams Parlement, uit onvrede met de stikstofmaatregelen die Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) maandagavond afkondigde.

Een tiental mensen hebben zich verzameld buiten het Vlaams Parlement in Brussel. Het ABS wil een integraal akkoord en herhaalt de vraag naar een "bestaanszekerheid en toekomst voor de landbouw en de voedselzekerheid" in het land. Het is nog niet duidelijk hoe lang het stil protest, dat naar eigen zeggen "gesteund wordt door de hele Vlaamse landbouwsector" precies zal duren.

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken