Startpagina Actueel

Boerenorganisaties over stikstofmaatregelen Demir: “Waarom ineens de urgentie?”

De boerenorganisaties Boerenbond en het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) zijn niet te spreken over het plotse initiatief van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). Zij wil een aantal stikstofmaatregelen doorvoeren. “Het onderzoek naar een MER dringt”, zegt Boerenbond voorzitter Lode Ceyssens.

Leestijd : 3 min

De precieze inhoud van de ministeriële instructies, dat moeten boerenorganisaties Boerenbond en ABS goed uitpluizen. Het persmoment was alvast niet wat ze ervan hadden verwacht. Er zijn nog veel vragen, aldus Mark Wulfrancke van ABS: “Komt er dan wel een effectieve vergunningenstop of wordt deze alsnog afgewend? Hebben de nieuwe ministeriële instructies deze keer een rechtsgrond? Wat met de vergunningen die op grond van de geldende Ministeriële instructie en richtsnoeren zijn verleend?”

Wulfrancke noemt het de moderne vorm van inquisitie met de Vlaamse veehouder. “De oproep richting haar diensten om nog verstrengd en nog strikter te controleren is bizar, want dat gebeurt op heden al streng. Heeft dit tot doel een ware heksenjacht te ontketenen tegen iedereen die een vergunning aanvraagt en, erger nog, zelfs tegen veehouders die in het verleden netjes hun vergunning aangevraagd en verkregen hebben? Inbreken op afgesloten contracten tussen veehouders en overheden onder de vorm van een omgevingsvergunning kan voor het ABS niet en leidt enkel tot verregaande onzekerheid.”

Wachten op definitief PAS-beleid

Een definitief PAS-beleid, dat rechtszekerheid voor vergunningen op lange termijn biedt en de belangen en toekomst van de getroffen landbouwers vrijwaart, met respect voor de rechtspraak van de Raad en de Europese regelgeving inzake milieuwetgevingskaders, komt er liever vandaag dan morgen. De Minister, de Vlaamse Regering en het Vlaams Parlement zijn onmiskenbaar nog niet aan het einde van de rit, ondanks de blokkering in de regering vorige vrijdag. De stap die door minister Demir gezet werd is voor het ABS niet de stap waar we zaten op te wachten.

Het ABS hekelt een gebrek aan visie, valse daadkracht ingegeven door profileringsdrang en verkiezingskoorts. Er heerst een verregaand wantrouwen jegens de sector. “Straks zijn er geen Vlaamse boeren meer over.”

Het Algemeen Boerensyndicaat eist, net zoals de Vlaamse burger een waar landbouwbeleid. “Dit kan enkel vanuit een integrale aanpak en met een visie die vertrekt vanuit respect voor onze huidige en toekomstige voedselproducenten”, aldus Wulfrancke.

‘Waarom de urgentie?’

Lode Ceyssens, de voorzitter van Boerenbond, beaamt ook dat de beslissing een dieptepunt is. “Nadat we nooit betrokken waren bij dit stikstofdecreet, onze 20.000 bezwaren van tafel werden geveegd, aangereikte oplossingen niet gehoord werden, er 3.000 boeren met de tractor naar Brussel reden om hun ongenoegen over het uitblijven van langetermijn perspectief te uiten, hielden we ons toch vast aan een sprankeltje hoop om onze boeren in 2025 enig perspectief te kunnen bieden.”

“We kunnen nu alleen maar vaststellen dat dat er sinds 10 maart 4 maanden lang niets gebeurd is en er geen Milieu effectenrapport (MER) is opgestart. We begrijpen dan ook niet wat nu plots de urgentie is. Dit laat ons alleen maar met de indruk dat onze boeren als gijzelaars worden gebruikt in een politieke strijd”, vertelt Ceyssens.

Bemerkingen overgebracht

Minister Demir geeft Boerenbond de schuld dat het decreet niet goedgekeurd is, omdat die Brouns hiertoe opgezet heeft. Ceyssens weerlegt dit: “We hebben de communicatie over stikstof duidelijk gevoerd naar alle politici die er naar wilden luisteren. We gaven onze bemerkingen over het oorspronkelijk stikstofdecreet. Ook voor dit akkoord hebben we duidelijk gezegd dat er perspectief in zit als aan de 2 cd&v eisen werd voldaan. Ons standpunt was daarin altijd glashelder. Het onderzoek MER moet worden opgestart, de tijd dringt.”

Marlies Vleugels

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken