Startpagina Actueel

Landbouwers en natuurverenigingen protesteren tegen nieuwe verbindingsweg Middelkerke

Aan het provinciehuis in Brugge hebben enkele landbouwers donderdag 29 maart tijdens de provincieraad actiegevoerd tegen de plannen voor een nieuwe verbindingsweg in Middelkerke.

Leestijd : 2 min

Die verbindingsweg moet het verkeer van de E40 vlotter naar de kust leiden en de veiligheid en leefbaarheid van inwoners van Middelkerke verbeteren, maar de landbouwers vinden dat er te veel open ruimte zal worden ingenomen.

De provincieraad heeft donderdag 29 maart het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) voor die verbindingsweg voorlopig vastgesteld. Landbouwers en milieuorganisaties uitten eerder al hun ongenoegen over de plannen voor de verbindingsweg. Ook Groen steunt nu hun protest.

Ruimte-inname buiten proportie

“Groen vindt net als de landbouwers dat de inname van open ruimte en landbouwgrond buiten proportie is in vergelijking met de mobiliteitsproblemen die zich voordoen”, zegt fractieleider Maarten Tavernier. “Het centrum van Middelkerke met de soms druk gebruikte Spermaliestraat zou gebaat zijn bij het verleggen van inkomend verkeer. Maar de keuze voor onder andere een hoge brug zorgt voor een veel te grote impact op de omgeving, landbouw en natuur tegenover de nood die zich stelt.”

De provincie wil naar eigen zeggen luisteren naar de bezorgdheden. “De provincie heeft een grote inspanning gedaan om de impact van de ontsluiting op de open ruimte, landbouw en natuur zo veel mogelijk te beperken. Met deze voorlopige vaststelling wil de provincieraad de debatten openen en wil ze alle bezorgdheden van de mensen, die met deze nieuwe ontsluitingsweg te maken krijgen, verzamelen”, klinkt het.

Openbaar onderzoek

Er loopt een openbaar onderzoek vanaf 2 mei tot en met 1 juli. In het kader daarvan organiseren de provincie West-Vlaanderen, de Vlaamse overheid en de gemeente Middelkerke op 22 mei een infomarkt om alle mensen persoonlijk te woord te kunnen staan. Na het openbaar onderzoek worden de reacties en bezwaren verwerkt. Mogelijk worden de plannen daarna nog aangepast. De provincie moet zich nadien nog uitspreken over de definitieve vaststelling van het PRUP. Die uitspraak wordt begin 2025 verwacht.

Belga

Lees ook in Actueel

Fedagrim reageert op opiniestuk BBL luchtwassers

Uw stem Machine- en stallenbouwerfederatie Fedagrim zegt dat er een aantal onjuistheden staan in het opiniestuk van milieuvereniging Bond Beter Leefmilieu over ammoniakreducerende maatregelen. “AEA-technieken zijn een tool in de gereedschapskist van landbouwers, essentieel om hun circulariteit te bevorderen en de afhankelijkheid van externe inputs te verminderen.”
Meer artikelen bekijken