Startpagina Actueel

Februari 2024 was warmste februarimaand ooit gemeten

Februari 2024 was wereldwijd de warmste februari ooit, met een gemiddelde oppervlaktetemperatuur van 13,54°C. Dat is 0,81 °C boven een gemiddelde februarimaand in de periode 1991-2020 en 0,12 °C boven de temperatuur van de vorige warmste februari, in 2016. Dat blijkt uit de laatste gegevens van de Copernicus Climate Change Service (C3S), het aardobservatieprogramma van de Europese Unie

Leestijd : 2 min

De gemiddelde wereldwijde zeeoppervlaktetemperatuur zorgde met 21,06 °C dan weer voor een record over alle maanden heen.

Februari 2024 was 1,77 °C warmer dan een schatting van het februarigemiddelde voor 1850-1900, de aangewezen pre-industriële referentieperiode. De dagelijkse gemiddelde temperatuur was uitzonderlijk hoog tijdens de eerste helft van de maand en bereikte zelfs 2°C boven het niveau van 1850-1900 op 4 opeenvolgende dagen (8-11 februari).

De Europese temperaturen in februari 2024 lagen 3,30°C boven het gemiddelde van 1991-2020 voor februari, met veel bovengemiddelde temperaturen in Midden- en Oost-Europa. Buiten Europa lagen de temperaturen boven het gemiddelde in het noorden van Siberië, het midden en noordwesten van Noord-Amerika, het grootste deel van Zuid-Amerika, heel Afrika en het westen van Australië.

El Niño zwakte verder af in het equatoriale deel van de Stille Oceaan, maar de temperatuur van de zeelucht bleef over het algemeen op een ongewoon hoog niveau.

“Februari 2024 voegt zich bij de lange reeks records van de afgelopen maanden”, zegt Carlo Buontempo, directeur van C3S. “Hoe opmerkelijk dit ook lijkt, het is niet echt verrassend, want de voortdurende opwarming van het klimaatsysteem leidt onvermijdelijk tot nieuwe temperatuurextremen. Het klimaat reageert op de huidige concentraties broeikasgassen in de atmosfeer, dus als we er niet in slagen die te stabiliseren, zullen we onvermijdelijk te maken krijgen met nieuwe wereldwijde temperatuurrecords en de gevolgen daarvan. ”

Het is al de negende keer op rij dat de desbetreffende maand de warmste ooit gemeten is. De gemiddelde wereldwijde zeeoppervlaktetemperatuur tussen 60° noorderbreedte en 60° zuiderbreedte bereikte in februari een recordtemperatuur van 21,06°C. Het vorige record van augustus 2023 bedroeg 20,98 °C. De temperatuur van het zeeoppervlak wordt bepaald voor de wereldwijde extrapolaire oceaan, van 60°ZB tot 60°NB. Dit wordt gebruikt als een standaarddiagnose voor klimaatmonitoring.

Belga

Lees ook in Actueel

Fedagrim reageert op opiniestuk BBL luchtwassers

Uw stem Machine- en stallenbouwerfederatie Fedagrim zegt dat er een aantal onjuistheden staan in het opiniestuk van milieuvereniging Bond Beter Leefmilieu over ammoniakreducerende maatregelen. “AEA-technieken zijn een tool in de gereedschapskist van landbouwers, essentieel om hun circulariteit te bevorderen en de afhankelijkheid van externe inputs te verminderen.”
Meer artikelen bekijken