Startpagina Bedrijfsnieuws

Tractorverkoop daalt voor 2de jaar op rij

Fedagrim, de federatie voor landbouw- en tuinmechanisatie, publiceerde midden januari cijfers over de tractorverkoop en de marktsituatie inzake tractoren van 2023. Eerste conclusie bij het bekijken van de cijfers is dat de verkoop voor het tweede jaar op rij daalt.

Leestijd : 3 min

De daling in de markt die zich aftekent is misschien niet helemaal abnormaal, daar het jaar ‘2021’ een absoluut recordjaar was. Hierna is er een dalende trend in de verkoop ingezet. Dit geldt zowel voor het segment onder de 50 pk, voornamelijk het tractorensegment voor tuinaannemers en groenvoorzieners, als voor het marktsegment van tractoren boven 50 pk.

De verkoop bij de ‘kleine’ tractoren ging met 68 stuks achteruit, de ‘grotere’ met 224 stuks. Het jaar 2021 was een uitzonderlijk jaar voor beide categoriën, klinkt het bij Fedagrim.

Nasleep corona-crisis

Als verklaring voor de marktontwikkeling haalt Hans Verstreken, coördinator van de federatiewerking aan, dat er in 2021 een uitzonderlijke vraag was in de nasleep van de corona-crisis. “Dat zorgde voor een verzadiging van de markt. Een gegeven dat onderschreven wordt door de dalende trend in 2022 en 2023.”

Wel moet opgemerkt worden dat de tractormarkt van 2023, met grof gezegd een 200 stuks verschil bijna op het niveau zit van deze in 2019 en 2018, een situatie dus voor de corona-crisis. Van voornoemde 3 jaartallen lag de verkoop van ‘kleine’ tractoren wel het hoogst in 2023 met 947 vermarkte stuks.

Rechtsonzekerheid door stikstofperikelen

Anderzijds haalt Hans Verstreken aan dat ze niet kunnen ontkennen dat de dalende trend ook gelinkt kan worden aan de rechtsonzekerheid die gecreëerd werd door de stikstofperikelen. “Het is in 2024 dan ook uitkijken of de markt terug normaliseert. De sfeer onder landbouwers op Agribex toonde alvast enthousiasme. Of zich dit vertaald in investeringen zal vooral afhangen van hoe het stikstofdossier verder evolueert. We kijken als mechanisatiesector dan ook reikhalzend uit naar een rechtszeker kader.”

Het totale aantal inschrijvingen van tractoren met meer dan 50 pk, het segment dat richting landbouwer en loonwerker gaat, varieert over de jaren. Maar er is de laatste 3 jaar een dalende tendens (van 2.196 in 2021 naar 1.841 in 2023). De procentuele verdeling van de verschillende merken varieert ook, wat wijst op verschuivingen in populariteit.

Het is uitkijken in 2024 of de +50 pk tractoren terug landen rond 2.000 stuks en de -50 pk tractoren terug aanpikken bij het normaal van 1.000 stuks.

West-Vlaanderen blijft de landbouwprovincie bij uitstek als we kijken naar het aantal ingeschreven tractoren. Op de tweede en derde plaats komen Oost-Vlaanderen en Antwerpen.

Marktverdeling

Als we naar de marktverdeling kijken, dan zien we dat John Deere een gestage groei in zowel absolute aantallen als procentuele vertegenwoordiging in de laatste 2 jaar toont. New Holland slaagde er in 2023 niet in om terug aan te pikken bij de cijfers van 2021.

Fendt, Deutz-Fahr, en Case IH hebben over het algemeen stabiele aantallen, met enkele schommelingen in procentuele vertegenwoordiging.

Fedagrim stelt een algemene daling vast in het aantal inschrijvingen van tractoren met minder dan 50 pk over de jaren. Merken als Solis, Iseki, en Kubota blijven de markt domineren.

Sommige merken laten significante schommelingen zien in hun marktaandeel. We zien hier duidelijk nog de laatste naweeën van corona waarbij de beschikbaarheid van een bepaald type tractor een grote verklarende factor was voor het marktaandeel. Fedagrim behoudt hier een belangrijke kanttekening dat veel van deze tractoren nooit worden ingeschreven bij de DIV.

Tim Decoster

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken