Startpagina Akkerbouw

Opnieuw protest tegen versoepeling ggo-wetgeving

Ongeveer 100 mensen protesteerden op donderdag 11 januari opnieuw tegen de versoepeling van de Europese ggo-wetgeving. Ze vrezen een impact op de keuzevrijheid voor de producenten en consumenten en een toename van de invloed en macht van grote industriële spelers.

Leestijd : 2 min

Een honderdtal mensen heeft op donderdag 11 januari 2024 op het Luxemburgplein voor het Europees Parlement opnieuw geprotesteerd tegen een Europees voorstel tot versoepeling van de wetgeving voor genetisch gewijzigde organismen (ggo's). Ze vrezen een impact op de keuzevrijheid voor de producenten en consumenten en een toename van de invloed en macht van grote industriële spelers.

“Een verregaande deregulering van deze nieuwe gentechnieken houdt te veel risico's in voor mens, milieu en onze landbouwers”, aldus de organisaties. Daarom roepen ze federaal minister van Landbouw David Clarinval (MR), die de vergadering van de Europese ministers van Landbouw voorzit, op om zijn voet van het gaspedaal te halen en de bezorgdheden van de organisaties ter harte te nemen.

De actie werd gesteund door onder meer Boerenforum, Demeter, Voedsel Anders en BioForum. Een vorige protestactie tegen de versoepeling vond al plaats eind november 2023.

Bezorgdheden

Hun bezorgdheden spitsen zich toe op twee grote zaken. In de eerste plaats vrezen ze dat door de nieuwe regelgeving die momenteel wordt besproken, de bioboeren zelf niet meer aan de slag zullen kunnen gaan met veredeling en zich zullen moeten buigen naar de wetten van de grote industriële spelers. Bovendien zouden die ook patenten kunnen nemen om die daarna af te dwingen.

“Het idee dat we met techniek de crisissen gaan oplossen, is gewoon van de pot gerukt”, stelt Tijs Boelens van Boerenforum. “Een ecologische crisis los je op door een overheidsbeleid dat ecologisch is en niet door met nieuwe technieken hocus pocus te beginnen doen. Want degenen die die nieuwe technieken bezitten, zijn de grote spelers die ons tot nog toe tot aan de rand van de afgrond hebben gebracht.”

Risico op contaminatie

Ten tweede willen de bioboeren ook de vrijheid behouden om zonder genetisch gewijzigde organismen (ggo's) aan de slag te gaan. Dat label garanderen zal volgens hen echter worden bemoeilijkt als het risico op contaminatie bestaat. “Uit een bevraging uit 2021 blijkt dat meer dan 8 op de 10 consumenten willen weten wat ze eten. Ook nieuwe ggo's moeten daarom niet enkel getest maar ook gelabeld worden en traceerbaar zijn, iets wat het nieuwe wetsvoorstel nu niet voorziet”, onderlijnt Sara Van Dyck van BioForum.

De organisaties betwisten ook dat de nieuwe regelgeving beter zou zijn voor het klimaat door gewassen klimaatbestendiger te maken. In het verleden hebben innovaties namelijk net geleid tot meer resistentie, klinkt het.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken