Startpagina Akkerbouw

Milieuorganisaties willen Europese verlenging van vergunning voor glyfosaat aanvechten

Verschillende milieuorganisaties zijn van plan om naar de rechtbank te stappen wanneer de EU de vergunning voor de stof glyfosaat met nog eens 10 jaar verlengt.

Leestijd : 1 min

Glyfosaat is het actieve bestanddeel van de bekende en veelbesproken onkruidverdelger Roundup. Nadat de lidstaten er niet in waren geslaagd om een akkoord te bereiken in het dossier, besliste de Europese Commissie om de vergunning voor die stof met nog eens 10 jaar te verlengen.

Verwacht wordt dat die beslissing de komende 2 weken formeel wordt bekrachtigd. De ngo Pesticide Action Network Europe (PAN) kondigt nu aan dat het de maatregel, zodra die van kracht wordt, bij het Hof van Justitie van de Europese Unie zal aanvechten. Ook Générations futures, PAN Duitsland, PAN Nederland en Global 2000 zullen zich bij die klacht aansluiten.

“Deze nieuwe goedkeuring gaat rechtstreeks in tegen de conclusies van vele onafhankelijke wetenschappers over de effecten van glyfosaat”, zegt Martin Dermine, uitvoerend directeur van PAN Europe. “Ze is in strijd met de Europese wetgeving over pesticiden, die prioriteit geeft aan gezondheid en de bescherming van biodiversiteit.”

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken