Startpagina Groenvoorziening

Nog geen derde van beloofde bosuitbreiding gerealiseerd

Een jaar voor het einde van de legislatuur heeft de Vlaamse regering iets meer dan 1.127 ha bos bijgeplant, nog geen derde van de einddoelstelling die Vlaams minister van Zuhal Demir (N-VA) zichzelf oplegde. Dat zegt oppositiepartij Groen op basis van een analyse van schriftelijke vragen.

Leestijd : 2 min

Minister van Omgeving Demir beloofde tegen het einde van 2024 4.000 extra ha bos in Vlaanderen, een doelstelling die ook in het regeerakkoord staat. Die ambitie lijkt echter al een hele tijd onhaalbaar, al kwam er in de periode 2019-2021 wel voor het eerst sinds lang netto bos bij in Vlaanderen.

Voor Groen zijn de inspanningen onvoldoende. Uit de antwoorden van Demir op verschillende parlementaire vragen van fractieleidster Mieke Schauvliege concludeert de oppositiepartij dat er sinds het begin van de legislatuur tot eind juni 1.127,8 ha bosuitbreiding is gerealiseerd, iets meer dan 28 % van de doelstelling. Op basis van de prognoses komt daar tegen het einde van de legislatuur nog eens 517 ha bij, waardoor er ongeveer 41 % van de 4.000 ha gerealiseerd zal zijn. Van de 4.000 ha zou de Vlaamse overheid er zelf 1.250 realiseren, maar ook dat lukt volgens Groen niet.

De overheid realiseerde tot nog toe ruim 603 ha, nog eens ruim 427 ha staat in de steigers. Voorlopig plantten alleen de overheidsinstanties onder de voogdij van Demir bos aan, met het Agentschap Natuur en Bos en de Vlaamse landmaatschappij op kop. Elders is er wel beschikbaar gebied en hier en daar zijn er ook engagementen om tijdens het volgende plantseizoen te bebossen, maar volgens Schauvliege “weigeren de collega-ministers van Demir ‘hun’ gronden aan te bieden”.

De Groen-fractieleidster in het Vlaams Parlement kaart daarnaast aan dat er intussen nog altijd ongeveer elk jaar 200 ha bos in Vlaanderen verdwijnt. “Bomen planten is één ding, maar de minister zou ook de bossen die we hebben veel beter moeten beschermen”, vindt Schauvliege.

Demir benadrukt in een reactie dat er in Vlaanderen nooit eerder netto extra bos bij kwam. “Terwijl Vlaanderen in de periode 2001-2019 netto 1.500 ha bos zag verdwijnen, oogt de bosbalans tijdens deze bestuursperiode voor het eerst ooit positief”, zegt ze. Tegelijkertijd steekt de minister niet onder stoelen of banken dat het ook voor haar meer mocht zijn. “Daarom roep ik alle lokale besturen, natuurverenigingen en private landeigenaars op om het aankomende plantseizoen het beste van zichzelf te geven en zoveel mogelijk extra bossen te planten.” Daarnaast vindt Demir dat het Vlaams Parlement de drempels voor bebossing moet wegnemen. De wijziging van de pachtwetgeving is daarvoor cruciaal, zegt ze, maar is na 3 jaar nog niet afgerond in het Vlaams Parlement.

Belga

Lees ook in Groenvoorziening

Bomen en struiken planten in het voorjaar

Groenvoorziening Een boom of struik planten? Daar is toch niets moeilijk aan: putje maken, boom erin en dichtgooien, en met een beetje geluk is hij zo aan de groei. Maar toch... wie graag heeft dat de boom goed gedijt, mooi recht groeit en overvloedig bloeit en/of vruchten voortbrengt, of dat de haag langer meegaat dan enkele jaren, kan best wat meer aandacht besteden aan het plantritueel. En aangezien de vroege lente zeer geschikt is voor het aanplanten van bomen en struiken, geven we graag wat tips en goede raad.
Meer artikelen bekijken