Het nieuwe moestuinseizoen staat voor de deur
Door de zachte temperaturen belooft het in 2024 een vroeg seizoen te worden. De enthousiaste moestuinier voelt zich in deze periode zoals een kind in de weken voor Sinterklaas: voorzichtig bladerend door de catalogi van zaadhuizen en tuincentra op zoek naar nieuwigheden en curiosa, hier en daar aankruisend welk ras of soort men in het komende seizoen wel eens wil uit proberen.
Van de courante soorten zaden is de voorraad groot genoeg. Wie echter op zoek is naar pootgoed van aardappelen, ajuinen, sjalotten of look of naar zaden van eerder zeldzame rassen, kan beter niet te lang wachten om zijn voorraad in te slaan. Wij gingen al eens op verkenning en zetten op een rijtje wat we zoal zagen.
Plantaardappelen
Het assortiment plantaardappelen werd de laatste jaren flink uitgebreid. Naast de klassiekers zoals Eersteling, Charlotte en Bintje zijn er ook heel wat nieuwere rassen beschikbaar voor de liefhebber, die vaak beter bestand zijn tegen de aardappelplaag. Voor vroege rassen is plaagresistentie minder van belang, omdat vroeg op het seizoen de omstandigheden voor de ontwikkeling van de plaagziekte minder gunstig zijn. Ook de keukenpiet op zoek naar authentieke rassen met uitgesproken smaakeigenschappen of naar de perfecte frietaardappel vindt in het gangbare assortiment zeker zijn gading.
Het verschil tussen ‘vroege’ en ‘late’ aardappelrassen heeft meer te maken met het aantal groeidagen dat nodig is om oogstbare knollen te telen dan met het moment van opplanten. Vroegrijpe soorten kunnen reeds na 70 tot 90 groeidagen geoogst worden, late soorten hebben 130 tot 150 groeidagen nodig om oogstbare knollen te leveren. In volle grond kunnen aardappelen gepoot worden vanaf half maart. De eerste oogst kunnen we dan verwachten vanaf half juni. Hieronder een overzicht van enkele minder courante rassen.
Belle de Fontenay
Lady Christl : Een zeer vroeg ras (70 à 90 dagen) is Lady Christl. Het heeft een goede opbrengst van lang-ovale gele knollen met een gladde schil. Het is een uitstekende vastkokende consumptieaardappel met een fijne smaak, zowel geschikt als kook-, bak- en saladeaardappel. Het loof is gevoelig voor de plaag, de knol wordt niet aangetast.
Obama Een vroege, sterke soort
Melody
Ratte Een middenvroege soort (110 dagen) die reeds lang zijn culinaire sporen verdiend heeft, is Ratte. Het heeft grillig gevormde, langwerpige knollen met een volle smaak, vastkokend. Het loof is vrij gevoelig voor de plaag, de knol slechts zelden aangetast.
Vitelotte
Corne de gatte
Plantui
De plantui is een van de eerste groenten die de grond in kunnen na de winter. Als de bodem het toelaat, kan dit reeds vanaf half maart en op lichte gronden reeds vanaf eind februari. Hieronder geven we een overzicht van enkele bruikbare rassen.
Red Baron
Stuttgarter
Setton Een gele plantui van het Stuttgarter-type, met mooie ronde uien en een goede huidvastheid, is Setton. Deze ui heeft bijzonder goede bewaareigenschappen.
Centurion
Sjalotten
Ook de bruin-rode sjalotjes mogen al begin maart de grond in. Gele sjalot-soorten worden, om doorschieters te vermijden, beter pas vanaf april geplant.
Golden Gourmet
Red Sun
Picasso Een ras dat roodbruine sjalotten oplevert met een goede huidkwaliteit, een uniforme opbrengst, weinig schieters en met een milde smaak, is Picasso.
Plantlook
Plantlook behoort tot dezelfde familie van de ui en de sjalot, maar wordt hoofdzakelijk vóór de winter uitgeplant. Enkele rassen, waaronder de Gayant