Startpagina Akkerbouw

Genieten van een zonnebloemenzee in Vlaams-Brabant

Genieten van de zon en vakantie en velden vol zonnebloemen… Het kan ook dichtbij! Vlaams-Brabant staat bekend om zijn felgele bloeiende akkers dankzij koolzaad en mosterd. Enkele pioniertelers geven de provincie nog extra kleur met hun zonnebloemen.

Leestijd : 2 min

Vlaams-Brabants gedeputeerde voor land- en tuinbouw Tom Dehaene zegt dat: “De klimaatverandering laat zich voelen en stelt ons voor uitdagingen. Landbouwers zoeken antwoorden op de vraag hoe ze moeten omgaan met weersextremen. En daar komt de zonnebloem in beeld.”

Klimaatvriendelijke zonnebloem

“Deze bloem profiteert immers van onze warme zomers. Hun diepe, sterke wortels kunnen tot 2 m diep gaan. Daardoor kunnen ze droogteperiodes veel beter doorstaan dan veel andere gewassen”, vult Kathelijne Ferket, onderzoeker van het Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant, aan.

Bovendien zijn zonnebloemen ook goed voor de bodem. In het najaar worden enkel de zonnebloemhoofden geoogst. Plant en wortelstelsel blijven achter en vergaan tot humus. Humusrijke bodems werken als een goede spons bij hevige regenval en zijn dus ook een goede zaak voor het klimaat.

Lokale voeding steeds belangrijker

Rusland en Oekraïne waren tot voor de oorlog nummer 1 en 2 op het vlak van zonnebloemteelt. Lege rekken in de supermarkt maakten duidelijk hoe ver de gevolgen van zo’n conflict reiken. De vraag naar lokale ingrediënten en meer voedselzekerheid klinkt daardoor steeds luider.

Het Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant ondersteunt daarom, via het plattelandsproject ‘Zonnebloemteelt fleurt Vlaams-Brabantse landschap op’, landbouwers die met zonnebloemen willen starten.

Zij zetten in op meer biodiversiteit en klimaatrobuuste teelten en de inwoners en bezoekers profiteren van een prachtig platteland en lokale hoogwaardige producten.

Win een kookworkshop met nieuwe teelten

Momenteel kan men op 3 plaatsen, Boutersem, Haacht en Herent, in Vlaams-Brabant genieten van een zonnebloemzee.

De kaart met hun ligging is te raadplegen via www.praktijkpuntlandbouw.be/zonnebloem

Op het veld in Boutersem staat ook een zonnebloemkader om echte zonnebloem-selfies of ‘zelfies’ te maken.

Wie een foto van Vlaams-Brabantse zonnebloemen of een ‘zelfie’ maakt en post op Instagram met #zotvanzonnebloem, maakt kans op een kookworkshop onder leiding van chef-kok Steppe Wouters van De Jacht in Heverlee. Hij gaat aan de slag met ingrediënten van nieuwe teelten van bij ons, zoals zonnebloem en quinoa.

Provincie Vlaams-Brabant

Lees ook in Akkerbouw

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken