Startpagina Economie

Onderhandelingen handelsdeal EU-Mercosur voortgezet

De onderhandelingen tussen de EU en het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur over een vrijhandelsakkoord worden in 2019 voortgezet. Het plan om nog binnen 2018 tot een akkoord te komen, is mislukt. Volgens de uitgaande landbouwminister van Brazilië Blairo Maggi ligt de bal bij de Europeanen. Die zijn volgens hem niet bereid tot zaken doen, omdat ze vrezen voor de effecten voor hun boeren.

Leestijd : 2 min

In september vond de laatste onderhandelingsronde plaats. De ronde moest de laatste duw zijn richting een akkoord. De gesprekken strandden echter en een nieuwe onderhandelingsronde is nog niet gepland. Wel is afgesproken dat de gesprekken in 2019 zullen verder gaan. Maggi zei onlangs tegen persbureau Reuters dat de leden van Mercosur klaar zijn voor een akkoord maar de EU dwars blijft liggen.

Naast Brazilië zijn ook Argentinië, Uruguay, Paraguay en Bolivia lid van Mercosur. Het lidmaatschap van Venezuela is geschorst. Aanvankelijk lag de nationalistische regering van Argentinië dwars. Nu in dit land een liberaal aan de macht is gekomen, komt juist per 1 januari een nationalistische regering aan de macht in Brazilië. De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft al gezegd dat de Braziliaanse verkiezingen zaken compliceren.

Inkomend president Jair Bolsonaro heeft eerder gezegd weinig op te hebben met multilaterale verdragen en liever direct, dus bilateraal, met landen de onderhandelingsslag aan te gaan. Alleen zo kan volgens hem het Braziliaanse belang zuiver gediend worden. Hij ziet weinig meerwaarde in het verband met andere Zuid-Amerikaanse landen, ook omdat Brazilië met haar 200 miljoen inwoners op zichzelf al sterk staat.

Volgens Maggi durven de leden van de EU geen akkoord te tekenen, mogelijk uit angst dat vooral hun landbouw wordt bedreigd. Frankrijk, Ierland en België uitten hierover eerder al hun bezorgdheid over de vleesveesector. Voor de Zuid-Amerikanen is meer ruimte om vlees te verkopen in de EU een harde voorwaarde. De landen hebben alleen op landbouwgebied een duidelijk concurrentieel voordeel op de Europeanen. Volgens critici behalen ze dat voordeel ten dele uit lagere dierenwelzijns-, milieu- en kwaliteitseisen.

Maggi’s familie is eigenaar van Grupo André Maggi, vaak kortweg ‘Amaggi’ genoemd. Het miljardenbedrijf is de grootste private sojaproducent ter wereld en Maggi wordt daarom wel ‘Sojakoning’ genoemd. Maggi benadrukt tegenover Reuters dat Brazilië op het gebied van industrie al veel heeft prijs gegeven. Wat betreft de landbouw is het land volgens hem bovendien bereid geweest tot gevoelige concessies.

Zo zou een importtarief van 28% op zuivel sneuvelen en zou Mercosur bereid zijn in elk geval een deel van de door de EU beschermde herkomstbenamingen over te nemen.

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken