Startpagina Bedrijfsnieuws

Stikstofcoating graszaad en aandacht voor luzerne bij DLF

Doorzaaien gras lukt niet altijd even goed, maar DLF denkt daar nu een mouw aan te kunnen passen met ProNitro. Daarnaast zet het bedrijf zijn luzernerassen in de kijker.

Leestijd : 2 min

“Luzerne is het antwoord op de vraag naar hoge kwaliteit ruwvoer voor een efficiënt en winstgevend bedrijf”, zo klinkt het.

DoorzaaiMax ProNitro

Het najaar is eigenlijk het ideale moment om door te zaaien”, stelt Frans Versteeg van DLF. Het vochtgehalte in de bodem is goed, de bodemtemperatuur is hoog genoeg, en de concurrentie van de bestaande grasmat valt mee, zeker wanneer er er eens extra kort gemaaid wordt. Maar zelfs dan is het resultaat zelfs bij doorzaai in het najaar niet altijd even geslaagd. Daarom heeft DLF nu DoorzaaiMax ProNitro ontwikkeld. Het is een zaadcoating van snel en langzaam beschikbare stikstof.“Aan elke 100 kg ongecoat zaad, voegen we door te coaten een extra 50 kg in gewicht toe”, legt Versteeg uit. Het eindproduct bevat 10 % stikstof.

Dat zwaarder zaad zorgt automatisch voor een beter zaad-bodemcontact. Maar de stikstofcoating zorgt vooral voor een snellere en dichtere groei. “We zien tot 30 % meer planten bij doorzaai”, legt Frans Versteeg uit. Doordat enkel het zaad extra stikstof krijgt, en niet het onkruid, zorgt de coating voor een concurrentieel voordeel. In een proef aan de Hooibeekhoeve zorgde een graszaadmengsel met ProNitro voor een 22 % hogere opbrengst in de eerste snede. Op jaarbasis (alle snedes) was dit goed voor 6 % méér opbrengst aan droge stof. In doorzaai zorgt DoorzaaiMax ProNitro voor een betere vestiging en opkomst.

Luzerne

Naast het gras, wil DLF zich ook opwerpen als specialist in luzerne. Luzerne past in de wil van de sector in veel landen om in de eigen eiwitvoorziening te voorzien. “Luzerne is droogtetolerant en levert per ha meer eiwit dan maïs en sojabonen”, aldus productmanager Thomas van Tetering. Het gewas produceert drie tot vijf jaar en heeft stikstofbindende eigenschappen. “Het is een makkelijke, kostenbesparende teelt, waarbij het in een rotatie met granen stikstof toevoegt en de bodemstructuur verbetert. Wij voorzien een toenemende vraag van dit voedergewas in de markt”, zo klinkt het.

Ludelis onderscheidt zich op standvastigheid en biedt een hoge drogestofopbrengst. Salsa heeft een erg goede nematodenresistentie en een hoge drogestof- en eiwitopbrengst. Fado is ziekteresistent en heeft een hoog eiwitgehalte.

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Milcobel kondigt reorganisatie aan

Bedrijfsnieuws Op een Bijzondere Ondernemingsraad kondigde zuivelcoöperatie Milcobel de intentie aan om haar organisatie de komende maanden te hervormen om het bedrijf efficiënter en weerbaarder te maken voor de toekomst.
Meer artikelen bekijken