Startpagina Akkerbouw

Plaagdruk nagenoeg geweken in koolzaadvelden

Een positief neveneffect van het slechte weer was de lagere plaagdruk die koolzaadvelden kenden. Het gewas staat half tot volledig in bloei, waardoor het gevaar van de koolzaadkever geweken is.

Leestijd : 2 min

Percelen met een zwakke gewasstand zaten eind maart dicht tegen de behandelingsdrempel aan (van gemiddeld 1 kever/plant tijdens het stadium van knopvorming). Voor percelen met een sterke gewasstand is dat 3-4 kevers/plant.

Het Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant observeerde op al hun waarnemingspercelen een vergevorderd bloeipercentage. De spreiding op de mate van bloei kan verschillende oorzaken hebben, zoals rasverschillen, invloed van bemesting, waterstress... Eens er voldoende bloei is, zullen de kevers niet meer voor schade zorgen. Ze zoeken hun pollen dan in de open bloemen, en boren zich niet langer in de gesloten bloemknoppen. De schadedrempels stijgen in dat scenario naar 7-8 kevers per plant voor een gezond gewas.

Alle percelen die het praktijkcentrum monitorde, beschouwen ze als veilig. In de huidige omstandigheden is het seizoen van het kevergevaar geweken. Met de velden die ondertussen een gele zee zijn geworden, besloten de medewerkers van het Praktijkpunt om de tellingen voor dit jaar te beëindigen.

Lage plaagdruk

Vorige winter ‘22-’23 was een seizoen van lage plaagdruk. Het is een open deur intrappen om te stellen dat de winter dit jaar opnieuw koud, nat en donker was. Ook dit jaar is er bijgevolg weinig plaagdruk geobserveerd. In de meerderheid van de gevallen was de gewasstand goed, en was behandelen niet nodig.

De volgende afspraak is meteen de oogst, in tussentijd kan je nog afspraken maken met een imker als er nog geen bijenkasten in je perceel staan. Bestuiving door insecten –zoals van de hommel – kan je opbrengst tot 35% doen toenemen: een win-winsituatie.

Onthoud voor volgend jaar dat je 5-10% van een vroegbloeiend ras kan toevoegen aan je zaaigoed. Die eerste bloemen trekken dan de eerste kevers aan, waardoor ze minder schade aanrichten en waardoor je eenvoudig een bespuiting kan uitsparen.

Mathijs Hast, Wim Schueremans - Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken