Startpagina Boerenprotest

Rechtbank verbiedt blokkade van Antwerpse haven door protestacties

De rechtbank van eerste aanleg in Antwerpen heeft een verbod uitgesproken om de toegangswegen tot de Antwerpse haven te versperren, op straffe van dwangsommen. De beslissing komt er na een door het Havenbedrijf aangespannen kort geding. Elke vastgestelde inbreuk leidt tot een dwangsom van 1.000 euro per persoon per uur.

Leestijd : 2 min

De juridische procedure komt er niet toevallig een dag voor nieuw aangekondigd boerenprotest in en rond het havengebied. De precieze plannen van de landbouwers zijn nog niet gekend, maar boerenorganisatie Verenigde Jonge Landbouwers had opgeroepen tot acties en filterblokkades in de havens van Antwerpen, Gent én Zeebrugge. Het is niet duidelijk of de acties van dezelfde omvang zouden zijn als in februari, toen blokkades veel verkeershinder veroorzaakten en havenbedrijven hinderden.

Voorzitter van het Havenbedrijf (Port of Antwerp-Bruges) Annick De Ridder (N-VA), tevens Antwerps havenschepen, stelt in een reactie dat wegblokkades te ver gaan. “Het recht op betogen wordt welomlijnd door de wetgeving”, zegt ze. “Wegen en bedrijven afsluiten en de doorgang verhinderen van goederen en vooral ook van de vele duizenden werknemers valt daar echter niet onder.”

Het Havenbedrijf trok volgens De Ridder samen met North Sea Port, de beroepsverenigingen en individuele bedrijven van het havengebied naar de rechter, ‘om zo onze haven, als cruciale infrastructuur, en de bedrijven die daarin opereren te behoeden voor blokkades’.

“De rechtbank heeft daarop inderdaad geoordeeld dat de vrije toegang tot, doorgang naar en uitgang van de haven gevrijwaard moet blijven op straffe van dwangsommen”, vervolgt De Ridder, die wel zegt begrip te hebben voor de ongerustheid die leeft bij boeren over de toekomst van hun bedrijven en sector. “Maar je kiest voor dialoog en blokkeert niet - omdat dat nu eenmaal kan met een aantal tractoren - het hart van onze economie, met haar 1.400 bedrijven en 165.000 (directe en indirecte) werknemers”, zegt ze.

Het verbod op blokkades geldt voor een lijst van enkele tientallen wegen naar en in het havengebied, zowel op Linker- als op Rechteroever. Ook het aanbrengen van materiële schade krijgt een expliciet verbod. Een door het Havenbedrijf aangestelde gerechtsdeurwaarder mag - eventueel met hulp van de politie - identiteitsbewijzen vorderen van overtreders of van wie aanstalten maakt een inbreuk te plegen. Ook de nummerplaten van de eventuele gebruikte voertuigen mogen worden opgevraagd. De versperringen mogen worden ontruimd, en de overtreders mogen uit het gebied worden gezet.

Belga

Lees ook in Boerenprotest

Meer artikelen bekijken