Startpagina Boerenprotest

Waalse landbouworganisatie FJA start crowdfunding om boetes van boeren te betalen

De Waalse landbouworganisatie Fédération des Jeunes Agriculteurs (FJA) is gestart met een crowdfundingcampagne om boeren te helpen de boetes te betalen die ze kregen na de protesten van de afgelopen weken. Dat schrijft L'Avenir donderdag 24 april.

Leestijd : 1 min

Voor het gebruik van de snelweg met hun tractor hebben sommige boeren een proces-verbaal en een boete gekregen voor kwaadwillige belemmering van het verkeer. “Op dit moment gaat het om een twintigtal mensen die betrokken zijn”, bevestigt Guillaume Van Binst, secretaris-generaal van FJA. “We verwachten ook dat dit aantal zal stijgen. We vinden het oneerlijk dat sommigen een boete krijgen en voor het geheel moet betalen.”

Er is een crowdfunding opgezet die al bijna 8.500 euro heeft opgeleverd. Het doel is om de juridische kosten en schade aan enkele tractoren tijdens de demonstraties te betalen. Een eventueel overschot kan worden gebruikt voor toekomstige betogingen.

“Natuurlijk zullen alleen daden die binnen het toepassingsgebied van de door de FJA gecontroleerde acties vallen, door het fonds worden gedekt. Geïsoleerde daden van ordeverstoring en opzettelijke schade worden zeker niet gedekt”, zegt Van Binst. De FJA heeft een commissie opgericht om elk geval te beoordelen. Nog geen enkel lid van de landbouworganisatie heeft een dagvaarding ontvangen.

Belga/L’Avenir

Lees ook in Boerenprotest

Europees parlement keurt versoepeling milieuvoorwaarden GLB goed

Boerenprotest Europarlementariërs gaven woensdag 24 april in Straatsburg groen licht voor het voorstel van de Europese Commissie om enkele milieuvoorwaarden van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) te versoepelen. Deze en andere versoepelingen moeten de administratieve belasting voor Europese landbouwers verlichten.
Meer artikelen bekijken