Startpagina Economie

Dalende melkpoedermarkt door zwakke mondiale vraag

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 7 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan in dalende lijn, de voorraden zijn zowel in Europa als in de VS laag door een lagere productie.

Leestijd : 5 min

De voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, Jerome Powell, heeft wat meer duidelijkheid gebracht rond hun rentebeleid voor de komende maanden. “Men streeft naar een duurzame inflatie van 2% en men is argwanend dat te snel of te veel versoepelen de inflatie terug kan aanwakkeren”, legt Raf Beyers uit. “De bankbestuurders zijn op hun hoede, omdat de Amerikaanse economie en arbeidsmarkt minder afkoelt dan verwacht. Enkele maanden geleden voorspelden velen nog een recessie door het strakke monetaire beleid, maar voorlopig is daar geen sprake van in de Verenigde Staten (VS). Men verwacht een eerste rentedaling ten vroegste in juni. Men verwacht ook dat de Federal Reserve (FED) de rente niet zal durven verlagen in de buurt van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november, om niet beschuldigd te worden van vriendjespolitiek met de zittende president.” In Europa bedroeg de kerninflatie over februari 3,1%, wat nog een eind verwijderd is van de doelstelling van 2%.

Goud, olie en GDT

Beyers haalt nog enkele economische factoren aan: “De goudprijs staat intussen op een record. De aanhoudende oorlogen in Oekraïne en Gaza maken goud aantrekkelijk. Ook de terugkeer van Trump naar het Witte Huis kan de goudprijs stuwen. De Brent-Noordzee-olie blijft sputteren rond de 80 dollar.

Het Chinese volkscongres sprak begin maart van het voornemen om 5% economische groei te halen dit jaar. Bijna niemand in de markt lijkt dat echter dat te geloven, nu grootschalige stimuli van de Chinese overheid veelal uitblijven. Ondanks dat het oliekartel de productieknip al zeker tot juni wil handhaven, stijgt de olieprijs amper. De zorgen omtrent de Chinese economie en een Amerikaanse olieproductie die alle records breekt, zetten blijvend druk op de olieprijs.”

De Global Dairy Trade (GDT)-zuivelveiling in Nieuw-Zeeland tekende deze week voor het eerst sinds 4 maanden voor een daling met 2,3%.

Meer melkproductie in (Wit-)Rusland

Proberen de dikke vrienden Rusland en Wit-Rusland – net zoals we zien in de graanhandel – nu ook met stevige melkaanvoer, en stimuli om die aan te zwengelen, de onrust in het Westen mee te prikkelen? “Het is opvallend dat Wit-Rusland in 2023 maar liefst 5,9% meer molk en daarmee intussen bijna evenveel melk produceert als Australië. Ook Rusland molk over 2023 met +2,5% stevig”, duidt Beyers deze vraag.

Beyers overloopt de productie in enkele andere landen: “In de eerste maand van dit jaar molken ze in Australië maar liefst 5,2% meer dan vorig jaar. Dit is wel relatief, te weten dat het maar 1% meer is tegenover 2022. In Nieuw-Zeeland start men het jaar met 0,6% minder productie milksolids. Goede weersomstandigheden in Oceanië helpen de melkproductie daar. In Argentinië daarentegen kent men de weerslag van de extreme droogte in het vorige groeiseizoen. Over januari molken de Argentijnen maar liefst 12,6% minder dan vorig jaar. De Amerikanen molken in januari met 0,5% minder koeien dan vorig jaar wel 1,1% minder melk. Het valt echter op dat de gehaltes in de Amerikaanse melk heel stevig waren, waardoor men in milksolids zelfs 1,1% meer molk ten opzichte van januari 2023. Mexico blijft, als belangrijk zuivelimportland voor de VS, stevig melken, met in januari 2% meer melk, nadat ze vorig jaar ook al 1,7% meer molken. In Europa nemen de Polen een vliegende start, met 3,3% meer melk en ze compenseren daarmee de Nederlandse zwakke melkvaanvoer van -3,2%.”

Volatiele boterprijzen

De boterprijzen zijn volatiel en deze volatiliteit zal ook de komende weken aanhouden. “Na de prijsstijgingen van boter in de vorige weken, lijkt de markt even op adem te moeten komen. De Europese boterindex steeg deze week nog wel een beetje naar 5.887 euro/ton, dankzij het laattijdige aantrekken van de Franse boterprijs. De Duitse boterprijs daalde deze week echter met 40 euro/ton en de Nederlandse bleef gelijk.”

Op de GDT ging de boterprijs 1% achteruit naar 5.957 euro/ton en daarmee wordt deze bijna gelijk aan de Europese prijs. Mageremelkpoeder (SMP, skimmed milk powder) ging deze week op de GDT als enig betekenisvol verhandelde zuivelproduct met 1,4% omhoog. “Daarbij valt op dat het de nabije contractmaanden zijn die stevig stijgen en de verre maanden die dalen. Men wil dus vooral de krapte aan de voorkant opvullen, maar schuwt het risico voor langlopende contractperiodes voor het nieuwe seizoen”, legt Raf Beyers uit.

De Amerikaanse boterprijs trok einde februari terug stevig omhoog, om begin maart wel terug wat te dalen. De Amerikaanse boterconsumptie moet heel stevig zijn, te weten dat hun boterproductie in 2023 met 2,66% steeg, terwijl ze 53,42% minder boter exporteerden. De Amerikaanse boterprijs heeft dankzij de stevige consumptie daarom nog wel wat stijgingspotentieel.

Lagere poederproductie door zwakke vraag

De poedermarkt zit in een bearish sentiment, de trend is dus dalend. Ze worden dus geenszins beïnvloed door de bullish – stijgende – beweging van boter in de voorbije weken. Het is verrassend dat de SMP-prijzen vooral zijwaarts en lager bewegen. Zo zijn de voorraden in zowel Europa als de VS laag door een lagere productie. De zwakke mondiale, maar ook binnenlandse, vraag is daar de oorzaak van. De Europese SMP-index ging deze week 1,3% lager naar 2.488 euro/ton. Over heel de lijn daalde de prijs eensgezind.

Op de GDT van 5 maart kreeg SMP een tik van -5,2% en moest vollemelkpoeder (WMP, whole milk powder) -2,8% toegeven in prijs. De duurdere prijs van SMP in Nieuw-Zeeland is daarmee in één klap van tafel, met nu een prijs van 2.434 euro/ton. Er werd op de GDT 11% minder product aangeboden dan bij de vorige veiling en de uiteindelijke verkoop ging 12,6% lager dan vorige keer. “Dat poeders daarbij nog zo stevig daalden, wijst op een afname van de vraag. Het aantrekken van de melkproductie op het noordelijk halfrond in de komende maanden – normaal dus voldoende beschikbaar product – en de start van de Ramadan op 10 maart lijkt het stijgingspotentieel voor poeders momenteel in de weg te staan.”

Stabiele kaasprijzen

Ook de Europese kaasprijzen noteren eerder ‘zijwaarts’ de voorbije weken. Cheddar doet 4.065 euro/ton, gouda gaat 3.980 euro/ton en voor een ton mozzarella betaalt men 3.690 euro.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken