Startpagina Boerenprotest

Honderdtal jonge landbouwers blokkeert luchthaven Luik

Een honderdtal boeren blokkeert sinds dinsdagavond 12 maart de vrachtwagens die de luchthaven van Luik in- en uitrijden. De blokkade zal naar verwachting 24 uur duren.

Leestijd : 2 min

Sinds dinsdagavond 12 maart 20 uur verhinderen boeren uit de provincies Namen en Luik dat vrachtwagens de luchthaven van Luik in- en uitrijden. De tractoren zijn opgesteld op 2 strategische rotondes aan de luchthaven.

De boeren kozen de luchthaven niet toevallig: “In Wallonië is de luchthaven van Luik de draaischijf van de vrije handel. Het is het grootste import- en exportknooppunt, buiten de wegen”, zegt Maxime Janssens, vicevoorzitter van de FJA. “Wat onze landbouwbedrijven momenteel de das omdoet, is de concurrentie uit het buitenland. Daartegen kunnen en zullen we niet concurreren omdat onze productiekosten veel te hoog zijn”, voegt de vicevoorzitter van de jonge landbouwers eraan toe.

De protestactie van Waalse boeren te Luik zal ongeveer 24 uur duren.
De protestactie van Waalse boeren te Luik zal ongeveer 24 uur duren. - Foto: Belga

“Het is een symbolische actie”, zegt FJA-secretaris-generaal Guillaume Van Binst. “We richten ons tegen de import van producten die net zo goed bij ons gemaakt kunnen worden.”

De secretaris-generaal hekelt ook de oneerlijke concurrentie die een dergelijke toestroom van producten op de Europese markt veroorzaakt. “De productie van deze goederen voldoet elders niet aan dezelfde normen als hier, dus deze toestroom zorgt voor extra druk op de prijzen”, legt hij uit.

Guillaume Van Binst, secretaris-generaal van de FJA, verwachte voor de actie dat de boeren met 50 tot 100 tractoren aanwezig zullen zijn. Het gaat dan vooral om landbouwers uit de provincies Luik en Namen. De actie moet woensdag om 20.00 uur afgelopen zijn.

Belga

Lees ook in Boerenprotest

Meer artikelen bekijken