Startpagina Boerenprotest

Volgens ABS zorgt het ‘getalm’ voor logische nieuwe acties

Politici lijken verbaasd te zijn dat er een tweede golf boerenprotesten op gang aan het komen is. “Nu, dat is totaal niet vreemd. Het is zelfs zeer logisch en het was bovenal ook te verwachten”, aldus het Algemeen Boerensyndicaat (ABS).

Leestijd : 2 min

Ook bij het ABS heerst één overheersend gevoel de voorbije weken: namelijk dat er veel getalmd wordt. Een maand nadat landbouworganisaties en de Vlaamse overheid een akkoord bereikten over een aantal eerste urgente stappen die gezet moesten worden richting een voedsel- en landbouwbeleid is er nog niks omgezet in regelgeving.

Eerste stappen zijn gezet, maar ...

Politici en administraties zullen zeggen dat er eerste stappen gezet zijn, wat weliswaar correct is. Dit geldt bijvoorbeeld in het geval van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij of de Federale Overheid. De belangrijkste zaken lijken echter te verzanden in praatbarakken en (loze) beloftes.

Sommige zaken in het akkoord, zoals het grondenbeleid, vragen wat tijd, dat beseft iedereen. Dat impliceert wel dat, om geloofwaardig te blijven, wat snel kan gaan ook snel moet gaan. De snelle hervorming van het sanctiebeleid van de Mestbank is er een maand na datum niet. Ook wat betreft MAP 7 is er nog niks gebeurd. Dit vreet aan de geloofwaardigheid van het gemaakte akkoord.

Positieve signalen blijven uit

Al blijven positieve signalen uit, de negatieve zijn er wel. De vele, terechte protesten tegen de weinig verkwikkelijke manier waarop iets ingrijpends als natuurbeheersplannen wordt gevestigd, veroorzaken verontwaardiging in de maatschappij, maar lijken bij de betrokken politici en administraties in dovemansoren te vallen.

De stilstand in deze 2 dossiers is een vaag teken dat na het akkoord de betrokken administraties en politici ervan uit lijken te gaan dat het terug business as usual is. Vanuit het ABS hebben een aantal verantwoordelijken er al meermaals op gewezen dat deze houding niet alleen meer en hardere protesten zal uitlokken, maar ook dat deze situatie gewoonweg uiterst ongewenst is.

Broeiende onvrede

Er is dus meer dan terecht een broeiende ontevredenheid bij de landbouwers. Het is vandaag de dag dan ook niet aan de politieke partijen om, in het licht van de nakende verkiezingen, zich te proberen te profileren. Ook bij het ABS groeit de onvrede over de gang van zaken. De hamvraag is hoe hier gepast op te reageren, dan wel welke actie er gevoerd moet worden.

We moeten vooruit en elke vertraging is er één te veel. Het is overduidelijk: landbouwers (en hun vertegenwoordigers) zijn het getalm beu. Oplossingen zijn aangereikt aan de administraties en politici, en moeten nu snel en duidelijk geïmplementeerd worden. Als dat niet gebeurt, dreigt Vlaanderen terug stil te vallen, wat volgens het ABS volstrekt onnodig is!

ABS

Lees ook in Boerenprotest

Meer artikelen bekijken