Startpagina Economie

Aanhoudende natte weersomstandigheden in West-Europa wegen op conditie van wintertarwe

Het blijft maar regenen in een groot deel van West-Europa. Hierdoor worden de komende oogsten van wintertarwe in Frankrijk en Duitsland nu al lager ingeschat.

Leestijd : 4 min

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep met ons de voedermarkten in weken 7 en 8 (12-25 februari 2024).

Franse tarwe lijdt onder overvloedige regen

De tarweprijs op de Matif (Marché à Terme International de France), in het eerstvolgende contract van maart, fluctueerde in week 7 even rond 207 euro/ton. Op 19 februari zakte de prijs even door naar 200 euro, om de dag nadien terug aan te trekken richting 205 euro.

Op het einde van week 7 kwam het United States Department of Agriculture (USDA) uit met het Agriculture Outlook Forum voor het aankomende seizoen 2024/2025. Raf Beyers: “In tarwe ziet men een lager areaal, maar wel een hogere eindvoorraad. Dat is een onzeker verhaal, want die hogere eindvoorraad wordt verondersteld door een verwachting van goede gewasopbrengsten in de Verenigde staten (VS), in combinatie met een lagere globale vraag naar tarwe. Er noteren nochtans wel hogere tarweprijzen na de volgende Europese oogst. Dit is ingegeven door het 7-9% lager ingeschatte te oogsten areaal wintertarwe in Frankrijk en Duitsland, veroorzaakt door het natte najaar. Deze situatie speelt zich in Europa wel vooral af in het noordwesten, want voor heel Europa verwacht men een 3% lagere oogst.

De overmatige regen die West-Europa ook nu nog blijft teisteren, weegt op de conditie van de Franse tarwe. De Franse tarwevoorraad in het huidige seizoen zit wel op het hoogste niveau van de voorbije 19 jaar. De West-Europese en Zwarte Zee-tarweprijzen zitten voorlopig dus nog in een neerwaartse trend, op zoek naar voldoende afzetmogelijkheden. Vroeg of laat zullen kopers terugkeren, maar het is moeilijk om de timing in te schatten, vooral omdat ondersteunende elementen op korte termijn ontbreken.”

Grote maïsvoorraad

De maïsprijs in Europa blijft gestaag dalen naar een voorlopig dieptepunt van 170 euro/ton op maandag 19 februari. Nadien trok de Europese maïsprijs wel terug richting 175 euro. Het Agriculture Outlook Forum van het USDA zag in zijn analyse voor het seizoen 2024/2025 een 4% lager maïsareaal dan vorig jaar. “Maar wel net als vorig jaar zien we een productie die nog hoger is dan het lokale verbruik en de export, waardoor de eindvoorraad nog zou stijgen tegenover dit jaar. Men spreekt zelfs van een stock/verbruik-ratio die boven 17% zou uitkomen, wat het hoogste percentage is sinds 2005/2006.”

De bearish druk – de trend was dus dalend – op de maïsmarkt houdt aan zonder een significant opwaarts potentieel. Ook de druk op de maïsmarkt vanuit Oekraïne is nog altijd groot, met zeer concurrerende aanbiedingen.

De start van het aanplantseizoen op het noordelijk halfrond kan de komende maanden mogelijk een factor zijn die deze situatie kan keren. Momenteel zijn de Chinese vraag, de sterke Oekraïense export en de stabiele gewascondities in Zuid-Amerika de factoren die in de gaten gehouden moeten worden.

Koolzaadprijzen onder druk

De Europese koolzaadprijzen zijn de voorbije weken (7-21 februari) met bijna 15 euro/ton gestegen naar 426 euro/ton voor het eerstkomende termijncontract van mei 2024. “De prijs van koolzaad blijft wel blootgesteld aan de kwetsbaarheid van het oliezadencomplex en vooral aan de lage Noord-Amerikaanse soja- en koolzaadprijzen”, stelt Raf Beyers. “Indien ongunstige weersomstandigheden uitblijven, wat uitzonderlijk is, dan zal het nieuwe seizoen onder neerwaartse prijsdruk kunnen plaatsvinden.”

De recente daling van de Canadese koolzaadprijzen geeft een verbetering van hun concurrentievermogen voor koolzaad in de EU, wat mogelijk de prijzen ook onder druk kan houden. De prijzen van plantaardige olie veren wel wat op, wat de koolzaadprijzen in Europa wel wat ondersteuning geeft. De raapzaadschrootprijzen zijn stabiel. Momenteel daalt de prijs van zonnepitschroot wel door een ruim aanbod uit Rusland en Oekraïne.

Vroege sojaoogst in Brazilië

Sinds begin februari is de prijs van sojameel nog verder gedaald van 360 euro/ton naar 350 euro halverwege week 8.

“Brazilië heeft intussen al ruim 32% van de soja geoogst en de oogstomstandigheden zijn goed. Aan dit tempo is 2024 op weg naar een van de snelste oogsten ooit”, stelt Raf Beyers. “De verkoopbereidheid van de Zuid-Amerikaanse boeren is voorlopig nog wel beperkt. Door de uitgestrektheid van Brazilië en Argentinië is de sojaoogst in het Zuiden daar te verwachten in de loop van maart, begin april. Brazilië en de VS zijn de belangrijkste wereldexporteurs van sojabonen, met respectievelijk 64,1% en 41,3% van hun productie voor export. Brazilië is een ruim grotere en nog groter wordende exporteur dan de VS. Op 170,57 miljoen ton soja voor wereldexport komt maar liefst 58,6% van Brazilië en 27,4% van de VS.”

China is de belangrijkste sojabonenimporteur, met 95% origine uit Brazilië en de VS. China is na het einde van het Chinese Nieuwjaar terug bezig met soja-aankopen vanuit Brazilië. In China is de vraag naar varkensvlees gestegen, wat de markt beter doet presteren dan verwacht. Het sojabonenareaal is in de VS hoger dan verwacht uit het Outlook Forum van het USDA gekomen.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken