Startpagina Boerenprotest

Nieuwe boerenbetoging in Brussel op maandag

Aanstaande maandag, 26 februari, houden landbouwersorganisaties een nieuwe betoging in Brussel. De Brusselse politie verwacht dat die tot heel wat verkeershinder zal leiden, in het hele Brusselse Gewest, en raadt dan ook af om maandag met de wagen naar Brussel te komen.

Leestijd : 3 min

De politie waarschuwt dat er op maandag 26 februari 2024 opnieuw een grote landbouwersbetoging zal plaatsvinden te Brussel. De betoging vindt plaats naar aanleiding van een Europese top van de ministers van Landbouw. Landbouwers, met tractoren, zulllen om 11.00 uur verzamelen aan het Schumanplein, in de Europese wijk in Brussel. Er worden enkele honderden tractoren verwacht, zo valt bij de initiatiefnemers te horen.

De betoging is een initiatief van onder meer de Europese organisatie Via Campesina (ECVC), die kleine en middelgrote landbouwbedrijven vertegenwoordigt. Vanuit Wallonië nemen de belangrijkste boerenorganisaties deel, zoals Fugea, FWA (Fédération wallonne de l'agriculture) en de jonge landbouwers van FJA (Fédération des jeunes agriculteurs). Aan Vlaamse kant zijn het Algemeen Boerensyndicaat (ABS), Groene Kring, Boerenforum en de Verenigde Jonge Landbouwers vertegenwoordigd.

Eisen

De organisaties vragen de Europese Unie onder meer om zich terug te trekken uit vrijhandelsovereenkomsten, zoals met de Mercosur-landen, en om een sterk gemeenschappelijk landbouwbeleid.

“Er is een Europese top die waarschijnlijk opnieuw de prijzen zal doen kelderen”, zegt Stijn Zelderloo, woordvoerder van de Verenigde Jonge Landbouwers. Hij verwijst naar het Mercosur-akkoord waarover de Europese Commissie momenteel onderhandelt, waardoor goedkope Zuid-Amerikaanse landbouwproducten de Europese markten zullen overspoelen, zo vrezen de boeren. “Het is genoeg geweest dat de landbouw als pasmunt wordt gebruikt”, aldus nog Zelderloo.

ABS zit op dezelfde golflengte. “De EU houdt bij vrijhandelsakkoorden te weinig rekening met de impact op onze familiale landbouwbedrijven”, zegt ABS-voorzitter Hendrik Vandamme. “De effecten van de verschillende opeenvolgende akkoorden zijn te groot.”

Volgens Fugea missen de beslissingen van de Commissie om maatregelen ter bescherming van het milieu stop te zetten hun doel. “Dit is een makkelijke oplossing die niet beantwoordt aan de huidige uitdagingen, noch aan onze herhaalde eisen.” De Waalse landbouworganisatie vindt dat de EU van koers moet veranderen, weg van vrijhandel en marktderegulering. “Het is de enige manier om de nummer 1 uitdaging aan te gaan: eerlijke prijzen om onze boerderijen te redden.”

Boerenforum vindt daarnaast dat de beloftes rond ‘eerlijke prijzen’ te vaag blijven in het akkoord dat de landbouworganisaties sloten met de Vlaamse regering.

De grootste boerenorganisatie in Vlaanderen, Boerenbond, zei eerder niet actief op te roepen om naar Brussel te trekken op 26 februari. “Verschillende beleidsniveaus hebben al maatregelen voorgesteld en we gaan nu in eerste instantie kijken wat dat de komende weken concreet oplevert”, zei woordvoerster Elisabeth Mertens. Bij een eerdere betoging in Brussel, op 1 februari, legden ruim duizend tractoren de hoofdstad lam.

Verkeersproblemen

“Er kunnen zich verkeersproblemen voordoen op het grondgebied van het Brusselse Gewest. Vanaf 06.00 uur is de Wetstraat afgesloten tussen het rondpunt Schuman en de R20, de kleine Brusselse ring, net als de Reyerstunnel komende van de E40 richting centrum en de Jubelparktunnel richting de Wetstraat”, klinkt het bij de politie

“De kleine Brusselse ring kan op bepaalde momenten ontoegankelijk zijn voor het autoverkeer, evenals het kruispunt Kunst-Wet”, gaat de politie voort. “Ook de straten in de omgeving van de Wetstraat en de Europese wijk kunnen verkeershinder ondervinden. Het merendeel van de deelnemers aan de betoging in de Wetstraat zal zich reeds van 's morgens vroeg via verschillende invalswegen verplaatsen, en de problemen kunnen aanhouden tot in de late namiddag.”

De politie raadt dan ook af om met de wagen naar Brussel te komen, en raadt aan om gebruik te maken van het openbaar vervoer, met een voorkeur voor metro en trein, of gebruik te maken van andere vervoersmiddelen.

Belga/ThD

Lees ook in Boerenprotest

Meer artikelen bekijken