Startpagina Economie

Supermarkten gaan boeren meer betalen voor rundsvlees

Verscheidene supermarkten verhogen vanaf maandag 12 februari de prijzen die ze betalen aan de producenten van rundsvlees.

Leestijd : 3 min

Het nieuws over de prijsverhoging heeft voorzitster Marianne Streel van de Waalse landbouworganisatie FWA bekendgemaakt en de ketens bevestigen het nieuws. Het gaat alvast om Delhaize, Colruyt, Lidl en Aldi. Ook Carrefour zegt de aankoopprijzen te verhogen.

Klant merkt niets

Delhaize zegt vanaf maandag 12 februari de aankoopprijzen voor rundsvlees te verhogen, en dat alvast voor 6 maanden. De supermarktketen wil niet zeggen met hoeveel de prijzen worden opgetrokken. “Substantieel”, zegt woordvoerder Roel Dekelver. Klanten zullen dat niet merken in de winkel. Volgens Delhaize is voor rundsvlees gekozen, omdat die sector momenteel het hardst wordt geraakt.

Bij Colruyt luidt het dat de aanpassing slaat op de prijs van stieren, ook vanaf maandag. “Zoals steeds evalueren we onze nieuwe aanpak binnen zowat 3 maanden. We blijven ervan overtuigd dat het overleg werkt en we hebben dat nog eens bewezen”, stelt Colruyt in een mededeling. Het gaat om de aankoopprijs die wordt opgetrokken, dat is de prijs die Colruyt betaalt aan de veehouders. Wat dat betekent voor de prijzen in de winkel, preciseert Colruyt niet.

Ook Lidl verhoogt de aankoopprijs, bevestigt het bedrijf. Welke gevolgen dat zal hebben voor de prijzen in de winkelrekken, moeten we nog bekijken, aldus woordvoerster Isabelle Colbrandt. Bij Aldi zeggen ze in een verklaring begrip te hebben voor de problematiek van de landbouwers en engageren ze zich om een hogere prijs te geven voor hun karkassen. Meer details maakte de keten niet bekend.

Carrefour zegt verschillende initiatieven te ondernemen en voortdurend in dialoog te zijn met landbouwproducenten. “We hebben al een overeenkomst gesloten om de aankoopprijzen voor rundsvlees te verhogen”, aldus een woordvoerster.

Extraatje is onvoldoende

Tegenover VRT zei een jonge veehouder zaterdag 10 februari dat het ‘extraatje’ niet volstaat. “Volgens de eerste berichten zou het structureel neerkomen op een kleine 50 eurocent per kilo karkasgewicht extra”, verklaarde Stijn Zelderloo uit Sint-Martens-Bodegem. De jonge boeren vragen een verhoging van 1,5 euro per kilo rundsvlees en hopen door verder te onderhandelen meer uit de brand te kunnen slepen. Zelderloo wees daarnaast nog op de administratieve lasten die ook geld kosten en die dus ook zouden moeten worden aangepakt.

Het extraatje van 50 eurocent is ook volgens de FJA (Waalse federatie van jonge landbouwers) onvoldoende. Zij eisen een prijsverhoging met 25 %. “Op kosten van de verschillende actoren uit de keten, zonder of met zeer beperkte gevolgen voor de consumenten”, klinkt het nog bij hen.

Nieuw leven inblazen

“Dat is een goede stap”, verklaarde Streel aan de ingang van de eerste bijeenkomst van de Task Force, die in het leven werd geroepen na de start van het protest van de boeren. Behalve ministers van de verschillende beleidsniveaus, zitten daarbij ook producenten (dus de landbouwers) en de distributiesector aan tafel.

Doel van de vergadering is nieuw leven blazen in het overleg over het vastleggen van de prijzen en de verdeling van de marges tussen de verschillende schakels in de keten. In de loop van de week vonden al verschillende voorbereidende vergaderingen plaats. De vergadering wordt voorgezeten door federaal minister van Landbouw David Clarinval. Een dertigtal personen neemt deel aan het overleg.

Belga, TD

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken