Startpagina Boerenprotest

Duizenden Spaanse boeren blokkeerden wegen met tractoren

Duizenden Spaanse boeren betoogden dinsdag 6 februari in verschillende regio's in Spanje. Met tractoren blokkeerden ze wegen. Ze protesteren tegen het Europese landbouwbeleid en klagen de onzekerheid aan die heerst in de sector. De actie ging ook woensdag 7 februari nog door.

Leestijd : 1 min

Het was een federatie van regionale landbouwersbonden, Unión de Uniones, die had opgeroepen tot de actie. Maar ook via sociale media als WhatsApp spoorden boeren elkaar aan. De boeren eisen concrete oplossingen voor de problemen waarmee ze geconfronteerd worden.

Aan redenen voor het ongenoegen ontbreekt het niet, zegt Unión de Uniones. Ze verwijzen naar een te complex Europees beleid, te veeleisende normen, te lage inkomens en een oneerlijke concurrentie van buitenlandse producten die geïmporteerd worden in de Europese Unie.

Spanje, dat dikwijls de ‘groentetuin van Europa’ genoemd wordt, is de grootste Europese exporteur van fruit en groenten. De Spaanse landbouwsector zit niettemin in moeilijkheden, vooral bij gebrek aan regen.

In Barcelona kwamen de boeren met zowat 1.000 tractoren naar het stadscentrum. In Malaga blokkeerden de boeren dinsdag 6 februari de toegang tot de haven. Tientallen tractoren legden daar daags nadien opnieuw het verkeer stil op verschillende verkeersassen. Elders in Spanje zijn ook verschillende logistieke centra geblokkeerd.

De linkse regering in Spanje beloofde zich in te spannen om de bureaucratische rompslomp aan te pakken en om betere prijzen voor de boeren te verkrijgen.

Belga

Lees ook in Boerenprotest

Meer artikelen bekijken