Startpagina Opinie

De consumentenleden van de coöperatie Faircoop doen een oproep aan alle burgers om de landbouwers te ondersteunen

In een dringende oproep tot solidariteit roepen de 1.500 consument-aandeelhouders van de coöperatie Faircoop burgers op om actief de Belgische boeren te steunen die protesteren op onze straten. Ze ervaren al te lang de onhoudbare druk van een beleid dat het essentiële belang van hun rol in ons land negeert.

Leestijd : 2 min

Het is cruciaal dat burgers begrijpen dat Belgische landbouwers vechten tegen ongekende uitdagingen om de kwaliteit van ons voedsel en milieu duurzaam te houden. Zonder hen bestaat het risico dat de winkelschappen leeg blijven. Wanneer men bedenkt dat de gemiddelde leeftijd van boeren meer dan 55 jaar is en slechts 12% van hen kan rekenen op overname van hun bedrijf, is het urgent om in actie te komen.

De crisis die de Belgische landbouw bedreigt, is veelzijdig. Jongere generaties tonen weinig interesse om de fakkel over te nemen. Daarnaast ervaren landbouwers uitputtende arbeidsomstandigheden en onhoudbaar lage inkomens. Welke beroepsgroep zou instemmen met werken 24/7 voor een karig salaris? Dit nog los van de talloze nieuwe normen die strikt moeten worden nageleefd en de druk op onze landbouwers om in omvang toe te nemen voor meer investeringen en betere prestaties.

Alle leden van de coöperatie Faircoop roepen op tot collectieve actie, benadrukken de kritieke behoefte aan onmiddellijke steun van consumenten en overheden. Voor duurzame landbouw moet de focus liggen op het stabiliseren van inkomsten in plaats van het verhogen van kunstmatige subsidies. Deze subsidies nemen overigens gestaag af, wat direct de capaciteit van de sector beïnvloedt om levensvatbare praktijken te handhaven.

Het gebrek aan algemeen bewustzijn over de uitdagingen waarmee boeren worden geconfronteerd, is zorgwekkend. Consumenten houden weinig rekening met de precaire situatie van degenen die hen toch voorzien van kwaliteitsvoedsel.

Faircoop moedigt Belgische burgers aan om bewuste keuzes te maken bij hun aankopen. Het kopen van Belgische producten, vooral die waar boeren een eerlijk inkomen krijgen, zoals Fairebel, is een concrete manier om onze voedselzekerheid te ondersteunen.

Door melk, boter, kaas, appels, peren en vlees van Fairebel te kopen, kunnen consumenten waardevolle steun bieden aan degenen die vandaag vechten voor onze voedselzekerheid.

Het is tijd dat burgers zich bewust worden van deze vitale kwesties en in overstemming ermee handelen.

Faircoop

Lees ook in Opinie

Edito: Melk van bij ons, je kan niet beter hebben!

Edito We wisten het al: de kwaliteit en de footprint van melk in de Lage Landen is topklasse. En hippe melkalternatieven kunnen de voedingswaarde ervan niet zomaar evenaren, zo blijkt nu ook uit een Nederlandse studie.
Meer artikelen bekijken