Startpagina Economie

Diverse prijzen op de voedermarkten noteren laag bij de jaarwissel

Bij de overgang van 2023 naar 2024 zien we dat de prijzen van enkele belangrijke voedergewassen relatief laag genoteerd staan.

Leestijd : 3 min

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep met ons de voedermarkten in week 52 en week 1 (22 december 2023 - 7 januari 2024).

Lager areaal wintertarwe verwacht in EU en VS

De tarweprijzen eindigden het jaar nog boven 222 euro/ton. Bij het begin van het nieuwe jaar dook de prijs onder 200 euro/ton, om dan even te herstellen, en einde week 1 terug richting 218 euro/ton te gaan. Raf Beyers: “De exportactiviteit is laag. Dat heeft zo zijn redenen: het exportvolume van graan uit Oekraïense zeehavens was verrassend hoog in december, regelval in het noorden van Brazilië brengt de Amerikaanse graanmarkt in nog grotere ontspanning en de Russische concurrentie blijft ook een belangrijke drukfactor. Bommen en granaten in de Zwarte Zee en zelfs nieuwe Russische zeemijnen in een poging om de Oekraïense verschepingen zoveel mogelijk te verstoren, zorgen niet voor een opleving van de tarweprijs. Met name de veerkracht die de Oekraïense export de voorbije maanden vertoonde, blijft de markt geruststellen. Anderzijds voorspelt men wel meer spanning op de tarwemarkt voor 2024/2025 door het lager areaal wintertarwe in zowel Europa als de Verenigde Staten (VS). Ook de koudegolf na de regengolf en wateroverschotten in Europa kunnen zorgen baren voor het ingezaaide areaal.”

Maïsprijs onder druk

De Europese maïsprijs dook sinds half december al regelmatig onder 200 euro/ton. Aan het begin van het nieuwe jaar deed men daar nog een schepje bovenop door de maïsprijs naar 196 en zelfs naar 195 euro/ton te doen dalen.

“De duidelijk betere stocksituatie van maïs, dankzij de goede voorbije oogst, doet de prijs nog meer onder druk staan dan die van tarwe. Voor maïs wegen ook zeker de gunstigere weersomstandigheden in Brazilië op de markt, omdat zowel voor maïs als sojabonen de aandacht gericht is op het zuidelijk halfrond. Met name het potentieel van de Safrinha, de Braziliaanse maïs, kreeg een boost door de regenval. Het Braziliaanse Safrinha-potentieel wordt naarstig gevolgd, aangezien het land recent de grootste maïsexporteur ter wereld geworden is.”

Ook lage raapzaadprijzen

Het Europees raapzaad eindigde het jaar nog op ongeveer 438 euro/ton. Na Nieuwjaar ging de prijs echter steil mee naar beneden samen met het sojabonencomplex. Raapzaad noteert zo richting 417 euro/ton, de laagste prijs sinds oktober vorig jaar.

De olieprijs, die wel even wat opveerde maar nadien terug daalde, geeft ook geen prijsondersteuning aan de oliehoudende gewassen. Raapzaadschroot wordt door de daling van de sojaschrootprijs plots minder aantrekkelijk, temeer omdat de prijs aan de voorkant nog altijd stevig is door de goede vraag. Het herstel van de palmolieprijs op de Kuala Lumpur Stock Exchange, als gevolg van de toenemende Indiase vraag, geeft momenteel geen enkele ondersteuning aan de raapzaadprijzen in Europa.

Dalende sojamarkt

Het weer in Zuid-Amerika, met name de voorspelde regen die effectief valt in Brazilië, blijft voor een neerwaartse trend zorgen in zowel het sojameel als de sojabonen op de Chicago Board of Trade (CBOT). De prijs van sojameel daalde in Chicago van nog 488 euro/ton half november naar einde week 1 van het nieuwe jaar slechts 371 euro/ton.

Raf Beyers legt uit: “Omdat China voor Nieuwjaar nog zo gulzig was naar soja gaat de handel ervan uit dat de import voorlopig even stilvalt. De dalende prijs op de sojamarkt is door het Chinese aankoopgedrag nog versterkt. Men negeert zelfs het feit dat – ondanks de neerslag in Zuid-Amerika, die ervoor zorgt dat de schade aan de sojabonen beperkt wordt – de opbrengst nog altijd zeker lager zal zijn dan eerst gedacht. Het is natuurlijk moeilijk in te schatten of de gunstige evolutie van de vroege groei van Argentijnse sojabonen de mindere Braziliaanse oogst kan compenseren, te weten dat de sojaoogst in Argentinië vorig jaar eigenlijk mislukte.”

Anne Vandenbosch

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken