Startpagina Economie

Global Dairy Trade-prijsindex op laagste niveau sinds 5 jaar

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 17 augustus met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De lage Global Dairy Trade-noteringen hebben een grote impact op de hele zuivelmarkt.

Leestijd : 4 min

Aan de zomerrally die gaande was in juli lijkt in augustus plots een einde te komen. Ook de olieprijs, die bijna 7 weken na elkaar aantrok, gaat in de tweede week van augustus terug naar beneden. “Dit ondanks het feit dat begin augustus er nog stimuli kwamen van zowel Saoedi-Arabië als van Rusland om langer minder te gaan oppompen om de prijs te ondersteunen”, legt Raf Beyers uit. “Deze opvallende kentering is te verklaren door onder meer China. Daar loert een nieuwe vastgoedcrisis om de hoek, nu een van de grootste vastgoedontwikkelaars – Country Garden Holdings – in liquide problemen komt door een monsterverlies in de eerste jaarhelft. De vastgoedprijzen blijven maar dalen in China. Men spreekt in China al van een aankomende balansrecessie, wat maakt dat gezinnen en bedrijven de voorkeur geven aan schuldafbouw en dus zoveel mogelijk beknibbelen op hun uitgaven.”

De voorbije weken eiste kredietbeoordelaar Fitch een hoofdrol op door eerst de Verenigde Staten (VS) de hoogste kredietrating af te nemen en in week 33 te waarschuwen voor de kredietwaardigheid van tientallen banken. Met name de hardnekkige kerninflatie en de blijvende schaarste op de arbeidsmarkt doen verwachten dat de Federal Reserve (FED) de rente nog zal optrekken. Intussen is na Duitsland eerder dit jaar, ook Nederland blijkbaar in een lichte recessie beland, na 2 achtereenvolgende kwartalen van economische krimp.

De Global Dairy Trade (GDT)-prijsindex kreeg tijdens de laatste gehouden veiling op dinsdag 15 augustus een uppercut van 7,4% prijsdaling, waarmee we de laagste index van de voorbije 5 jaar tevoorschijn zien komen.

Dieptepunt voor de GDT

De EU27 melkte over juni maar 0,22% meer dan vorig jaar en komt daarmee in de eerste jaarhelft op +0,7% meer melk. Ook in de VS melkte men een milde junimaand, met ongeveer evenveel melk dan vorig jaar en over de eerste jaarhelft, net als in Europa, 0,7% meer melk.

Nieuw-Zeeland startte de eerste maand van hun nieuwe melkseizoen een beetje minder dan vorig jaar. Veel betekenis kan daar nog niet aan gegeven worden, aangezien juni bij de Kiwi’s sowieso de laagste productiemaand is. In de eerste helft van het kalenderjaar kwamen ze wel op 2,8% meer melk. “Zit men in Nieuw-Zeeland en bij Fonterra momenteel toch wat verveeld met meer melk?”, vraagt Raf Beyers zich luidop af. “De voorbije 4 GDT-veilingen bood men telkens meer product aan dan vorig jaar en aanzienlijk meer dan 2 jaar geleden. Op de laatste 7 GDT-veilingen daalde de prijsindex naar het laagste niveau in 5 jaar. Dit dwong Fonterra na de eerste veiling van augustus al tot een stevige melkprijsdaling van 12,5% en dit nog maar aan het begin van het melkseizoen...”

Het eerste halfjaar zien we ook opvallend groene productiecijfers in Rusland (+3%) en Wit-Rusland (3,5%). Ook Brazilië knoopt het tweede kwartaal terug aan, met groene aanvoercijfers, en komt daarmee in eerste jaarhelft op 1,1% meer melk.

Boterprijs piekt in VS

In juni was nog vast te stellen dat boter bij de grote internationale spelers – Europa, de VS en Nieuw-Zeeland (NZ) – uitzonderlijk bijna gelijk in prijs was. “Nu 2 maanden later zijn de boterprijzen in de verschillende continenten weer helemaal de andere richting uitgegaan”, vertelt Raf Beyers. “De Amerikaanse boterstock piekt normaal jaarlijks in juni, voordat hij weer begint af te nemen naar zijn dieptepunt in december. Dit jaar piekte de stock al in mei en nam al terug af in juni, wat te verklaren is door de sterke binnenlandse vraag naar boter en de dalende melkaanvoer die het melkvetaanbod krapper maakt.” Zo stijgt de Amerikaanse boterprijs sinds einde juli stevig naar een prijs (omgerekend) van circa 5.400 euro/ton.

In Azië is de vraag naar boter zwak. Dit is te zien aan de GDT, waar de prijs nu al de vierde veiling op rij daalt. Sinds half juni ging er bijna 16% van de Nieuw-Zeelandse boterprijs, deze zakte naar 4.153 euro/ton. De Europese boterindex verloor sinds half juni 5,5% en zakte tegen week 33 naar een prijs van 4.537 euro/ton. Beyers: “Wanneer er door het groot geworden prijsverschil meer boterhandel zou ontstaan tussen de regio’s, heeft Europa mogelijk meer te vrezen van de Nieuw-Zeelandse prijs, dan te profiteren van de Amerikaanse prijs.”

SMP- en WMP-prijzen in dalende lijn

Poeders waren op de voorbije GDT de bloedende producten. Mageremelkpoeder (SMP, Skimmed Milk Powder), daalde 5,2 % naar nog maar 2.134 euro/ton. De voorbije 5 GDT-veilingen is SMP zo meer dan 15% van zijn prijs kwijt. Vollemelkpoeder (WMP, Whole Milk Powder), ruim hét belangrijkste product op de GDT, daalde in week 33 met 10,9% naar een prijs van 2.331 euro/ton.

“De voorbije 4 GDT-veilingen is WMP zo al bijna -20 % in prijs gedaald. De prijsdaling is opvallend, aangezien het marktaandeel van Noord-Azië (inclusief China) weer naar de grootste koper is geëvolueerd de voorbije veilingen. Er wordt de voorbije veilingen wel een slechte vraag vastgesteld uit Zuidoost-Azië. De Chinezen produceren nog altijd zelf meer WMP en de melkproductie in NZ gaat nu snel richting seizoenhoogtepunt in oktober. Dit maakt dat WMP uit Oceanië het aangeboden product uit andere continenten waarschijnlijk nog een tijd uit de markt zal prijzen.”

Europese WMP noteert nu circa 3.300 euro/ton. In Ierland zouden de voorraden WMP intussen al aan het toenemen zijn. De Europese SMP-index is sinds half juni bijna 12% in prijs gedaald, met in week 33 een prijs van 2.225 euro/ton. In SMP liggen de prijzen internationaal niet zo ver uit elkaar dan bij de vetrijke producten WMP en boter. De valorisatie van WMP is momenteel zo slecht, dat het risico bestaat dat men de keuze maakt om SMP en boter te produceren of meer kaas.

Kaasprijzen stabiel

Kaasprijzen in Europa noteren redelijk stabiel de laatste weken. De prijs van gouda en mozzarella (circa 3.400 euro/ton) stijgt licht en die van cheddar (circa 3.850 euro/ton) daalt wat, waardoor deze prijzen dichter bij elkaar komen.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken