Startpagina Melkvee

MilkBE zet duurzaamheidsinspanningen in de zuivelketen in de verf

MilkBE blikt in haar jaarverslag terug op haar verwezenlijkingen en activiteiten voor de Belgische zuivelketen in het afgelopen jaar en geeft aan wat er nog op de planning staat.

Leestijd : 2 min

MilkBE zet zich in voor klimaat, milieu, voedselveiligheid, dierengezondheid, dierenwelzijn, productkwaliteit en economische leefbaarheid en doet dat door de kennis en ervaring van zowel melkveehouders als zuivelverwerkers te combineren.

Uitbreiding solidariteitsfonds voor botulisme

“In ons jaarverslag tonen we waar MilkBE voor staat. Ook geven we een blik op de belangrijkste verwezenlijkingen van het afgelopen werkjaar via interviews met de personen die dit mede mogelijk hebben gemaakt”, vertelt Dirk Van De Keere, voorzitter van MilkBE. De 3 grootste realisaties zijn de vooruitgang in het digitaliseringstraject voor de duurzaamheidsmonitor, de vernieuwing van de IT-applicatie voor Monimilk en de uitbreiding van het solidariteitsfonds voor botulisme bij sterfte onder vaarzen.

Monimilk kreeg make-over

Monimilk is het monitoringsprogramma op contaminanten in rauwe melk dat de zuivelsector in het kader van de borging van de voedselveiligheid uitvoert. Jaarlijks worden ruim 1.700 monsters in verschillende gespecialiseerde laboratoria onderzocht op de aanwezigheid van contaminanten zoals dioxines, pesticiden, zware metalen en residuen van geneesmiddelen.

In 2022 werd het nieuwe programma uitgerold, aangepast naar de recentste wetenschappelijke inzichten. In 2023 werd de nieuwe IT-applicatie uitgerold. Het platform voor staalnemers, labo’s en verwerkers van melk werd gebruiksvriendelijker en performanter, waardoor het risico op fouten verkleint.

Digitale duurzaamheidsmonitor komt eraan

Ook het komende werkjaar zet MilkBE verder in op de upgrade en de digitalisering van de Duurzaamheidsmonitor. In de loop van 2023 wordt dit gefinaliseerd. De gegevens kunnen gebruikt worden om de vele inspanningen van de zuivelketen in de verf te zetten rond hernieuwbare energie, dierenwelzijn, waterhergebruik, milieumaatregelen, broeikasgasemissie,…

IKM-lastenboek krijgt update

Een tweede grote taak is de herziening van het IKM-lastenboek. Niet alleen zijn er enkele punten die geactualiseerd moeten worden, het is vooral van belang om relevant te blijven. Daarom moet het IKM-kwaliteitshandboek mee evolueren met de verwachtingen van de afnemers en de wensen vanuit maatschappelijke hoek.

“MilkBE heeft nog voldoende projecten op haar bord liggen. Het blijft een interessante uitdaging om hier mee invulling aan te mogen geven”, aldus Van De Keere.

MilkBE

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken