Startpagina Maïs

Afrijping maïs gaat te snel

Zoals voorspeld zorgden de droge bodem in combinatie met extreem hoge temperaturen voor een – op sommige plaatsen ongeziene – afrijping van de maïs. Twee weken na elkaar zien we een stijging van het drogestofgehalte van gemiddeld 5%. Op de Kempense locaties zien we de snelste vooruitgang, met een ongeziene uitschieter van wel 10% per week in Hoogstraten.

Overal in het netwerk, ook op de laat gezaaide locatie in Geel Ten Aard, is de maïs klaar om te hakselen. De loonwerkers werken op volle capaciteit, toch wordt er op veel plaatsen maïs ingekuild van meer dan 40% droge stof. Dit betekent dat aandrukken niet optimaal kan gebeuren en er ongetwijfeld ook ingeboet wordt op opbrengst en/of kwaliteit.

Ook in de voorgaande jaren zagen we de maïs vaak sneller afrijpen dan verwacht. In de 20ste week na zaai zagen we in 2020 een...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Maïs

Moeilijke onkruiden in maïs bestrijden

Maïs In de maïsteelt worden we steeds vaker geconfronteerd met enkele onkruiden de alsmaar moeilijker te bestrijden zijn. De inzet van specifieke producten of middelencombinaties is dan nodig.
Meer artikelen bekijken