Startpagina Maïs

Zonder zaaizaadontsmettingsmiddelen in maïs: wat nu?

Het is al enkele jaren een trend dat de landbouw het met minder fytomiddelen moet stellen. Dat is ook het geval in de maïsteelt. Mesurol (methiocarb) en TMTD (thiram) zijn weggevallen als het om zaaizaadontsmettingen gaat. Het Landbouwcentrum voor Voedergewassen (LCV) zoekt naar alternatieven voor de weggevallen middelen. Bovendien zal er meer aandacht naar teelttechniek moeten gaan. Het LCV legde hieromtrent proefvelden aan en wist ons alvast enkele resultaten te melden.

Europa wordt almaar strenger als het om actieve stoffen gaat. Elk jaar vallen er wel enkele producten weg, wat gevolgen heeft in alle teelten. Ook in de maïsteelt vallen er klappen. Producten op basis van methiocarb konden nog tot april dit jaar gebruikt worden. Het laatste maïszaad met methiocarb werd aldus dit jaar ingezaaid. Producten op basis van thiram voor zaaizaadontsmetting kon al sinds januari niet meer. In het algemeen heeft maïs weinig last van ziekten en plagen, maar door het wegvallen van deze zaaizaadontsmettingen, blijft de...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Maïs

Moeilijke onkruiden in maïs bestrijden

Maïs In de maïsteelt worden we steeds vaker geconfronteerd met enkele onkruiden de alsmaar moeilijker te bestrijden zijn. De inzet van specifieke producten of middelencombinaties is dan nodig.
Meer artikelen bekijken