Startpagina Maïs

Maïs, soja en sorghum: voedergewassen voor de toekomst?

Al jarenlang staat de monocultuur maïs onder druk: de bodem raakt uitgeput en de opbrengsten maïs blijven uit. Nochtans ligt de oplossing bij de landbouwer. Door elk jaar een nieuw ras te kiezen garandeert die zich van het beste van de genetica op dat moment. Door rotatie kunnen de opbrengsten worden opgekrikt. Soja is een mogelijk gewas in de rotatie, sorghum zou ook kunnen, maar naar deze teelt is nog heel wat onderzoek nodig.

Als een landbouwer op economische en ecologische manier voedergewassen wil telen, moet die met heel wat factoren rekening houden. Het aantal gewasbeschermingsmiddelen mindert en ook de klimaatopwarming speelt parten. “Daarbij komt nog dat de bodems de laatste 30 à 40 jaar zijn achteruit gegaan door een slechte manier van teeltrotatie en structuurschade door de steeds groter wordende machines”, aldus voormalig wetenschappelijk directeur ILVO-Plant Johan Van Waes in een dubbelinterview met ILVO-onderzoeker en rassenexpert Joke Pannecoucque....

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Maïs

Moeilijke onkruiden in maïs bestrijden

Maïs In de maïsteelt worden we steeds vaker geconfronteerd met enkele onkruiden de alsmaar moeilijker te bestrijden zijn. De inzet van specifieke producten of middelencombinaties is dan nodig.
Meer artikelen bekijken