Startpagina Tuin

Composteren: de natuurlijke kringloop in de tuin

Januari is een echte feestmaand en bij feesten hoort lekker eten, maar wie lekker kookt, heeft meteen ook een berg keukenafval met uitpuilende groencontainers tot gevolg. En eigenlijk is dat nog niet eens zo erg, want dit organisch keuken'afval’ wordt in grote composteerinstallaties probleemloos omgezet in compost, een onmisbare grondstof voor elke tuinier.

We kunnen eigenlijk dit ‘afval’, net als de meeste ‘tuinafval’ (bladeren, takjes, snoeisel, groenteresten, gemaaid gras…) echter ook zelf composteren. Net zoals op de bodem van een bos de afgevallen bladeren en takjes van de bomen door miljoenen kleine organismen langzaam worden afgebroken tot donkere, vruchtbare bosgrond, zo wordt in een compostbak, -hoop of -vat het tuin- en keukenafval door bacteriën, schimmels, insecten en wormen omgezet tot compost, een primaire bron van humus. En vergeet de verhaaltjes over stank, zurigheid of ongedierte. Mits het respecteren van een paar eenvoudige...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Tuin

Het verhaal van de narcis: Een sterke tuinplant met een bloem vol historiek

Tuin De planten en bloemen waar iedereen van jong tot oud meteen een naam op kan plakken, zijn niet zo dik gezaaid. De narcis, paasbloem of paaslelie is er zo eentje. Ze groeit en bloeit dan ook op een moment dat andere bloemen nog schaars zijn en heeft zich daardoor een plaats weten te veroveren in de tuin én de huiskamer.
Meer artikelen bekijken