Startpagina Vleesvee

Bilateraal akkoord met Italië in het kader van blauwtong

Het opduiken van blauwtong in België heeft aanzienlijke gevolgen voor de handel met andere lidstaten van levende gevoelige dieren, hun sperma, eicellen en embryo’s. Het voedselveiligheidsagentschap FAVV heeft nu een bilateraal akkoord gesloten met Italië, zodat runderen, schapen en geiten, zowel jonger als ouder dan 90 dagen, vanaf 2 juli 2019 ook onder bepaalde andere voorwaarden verzonden kunnen worden.

Begin dit jaar werd de aanwezigheid van het blauwtongvirus serotype 8 (BTV8) bevestigd en sinds 28 maart 2019 is België een gereglementeerde zone voor BTV8. De maatregelen voorzien in de Belgische en de Europese wetgeving moeten worden toegepast. Voor de handel naar lidstaten of gebieden met beperkingen betreffende BTV8, zoals Frankrijk, zijn er geen bijkomende voorwaarden.

Verkeer naar lidstaten of gebieden die vrij zijn van BTV8 is enkel mogelijk volgens de voorwaarden voorzien in de Europese Verordening (EG) nr. 1266/2007. Het FAVV bedong een...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Vleesvee

Thuisverbruik van vlees en gevogelte steeg licht in 2023

Vleesvee Het thuisverbruik van vers en bevroren vlees en gevogelte steeg in 2023 met 1% tot 27,7 kg per capita (per hoofd). Met dit volume haalt vlees en gevogelte een aandeel van 83% versus 13% voor vis, week- en schaaldieren en 4% voor eiwitrijke peulvruchten en plantaardige alternatieven voor vlees en vis.
Meer artikelen bekijken