Startpagina Vleesvee

Veehouderij Stabroek: "Wij voelen ons geviseerd door het FAVV"

Voor de eerste keer getuigen de veehouders in Stabroek die sinds november moeilijkheden hebben met het verkopen van hun runderen. Het voedselagentschap legde hun veehouderij strenge beperkingen op, nadat het een te hoge concentratie PFOS aantrof in het vlees. “Plots stonden er 2 inspecteurs van het voedselagentschap voor onze deur met slecht nieuws dat insloeg als een bom.”

“We zijn een familiebedrijf, een kleine veehouderij zoals ze vroeger waren”, zeggen de veehouders die de spil van het verhaal zijn. Hun veehouderij bestaat uit een vijftigtal koeien. “Die staan het grootste deel van het jaar op onze weides buiten.” Weidebegrazingen zijn normaal gezien een kwaliteitsmerk, maar in dit geval ook de manier waarop hun runderen waarschijnlijk in aanraking kwamen met PFOS: gras en lokaal geteeld veevoeder eten, en grondwater van pompen drinken.

Nietsvermoedend deden de veehouders...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Vleesvee

Thuisverbruik van vlees en gevogelte steeg licht in 2023

Vleesvee Het thuisverbruik van vers en bevroren vlees en gevogelte steeg in 2023 met 1% tot 27,7 kg per capita (per hoofd). Met dit volume haalt vlees en gevogelte een aandeel van 83% versus 13% voor vis, week- en schaaldieren en 4% voor eiwitrijke peulvruchten en plantaardige alternatieven voor vlees en vis.
Meer artikelen bekijken