Startpagina Vleesvee

Interview: Blonde d’Aquitaine gaf me luxe van selecteren

Op Agriflanders is de prijskamp Blonde d’Aquitaine terug van weggeweest. Het is illustratief voor de stijgende populariteit van het ras. Franse vleesrassen hebben de naam wilder te zijn dan het Belgisch Witblauw, maar volgens Marnic Loterman uit Brakel is die vrees ongegrond. “Je moet ermee bezig zijn, maar dat is met ieder vleesras zo. Blondes vragen een andere manier van benaderen.”

Marnic Loterman uit Brakel nam in 1982 het ouderlijk gemengde bedrijf over. Hij combineerde de boerderij met een full time job. Na ongeveer 15 jaar maakte hij de balans op voor zichzelf. De tussenkalftijd werd groter, er moest steeds vaker vrouwelijke dieren aangekocht worden, wegens vruchtbaarheidsproblemen. De kalvingen gebeurden ook bijna allemaal met een keizersnede en dat was intensief in combinatie met een full time job. Want als je een kalving miste was het kalf en misschien ook wel de koe kwijt. Allemaal argumenten die de balans deden overhellen naar de kant van verandering....

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Vleesvee

Thuisverbruik van vlees en gevogelte steeg licht in 2023

Vleesvee Het thuisverbruik van vers en bevroren vlees en gevogelte steeg in 2023 met 1% tot 27,7 kg per capita (per hoofd). Met dit volume haalt vlees en gevogelte een aandeel van 83% versus 13% voor vis, week- en schaaldieren en 4% voor eiwitrijke peulvruchten en plantaardige alternatieven voor vlees en vis.
Meer artikelen bekijken