Startpagina Bieten

Afkoeling en vorst: wacht niet langer met de rooi van suikerbieten

De weersvoorspellingen voor de komende dagen kondigen een temperatuursdaling aan of zelfs lichte vorst in combinatie met droog weer aan het begin van de week. De vorst lijkt eind november toe te nemen. Het Koninklijk Belgisch Instituut tot Verbetering van de Biet (KBIVB) adviseert snel de suikerbieten te rooien.

Leestijd : 2 min

De rooiomstandigheden zijn momenteel gunstig, zonder risico voor beschadiging van de bodemstructuur. KBIVB raadt aan de bieten (ook de late leveringen) te rooien en geen onnodige risico’s te nemen door de rooi uit te stellen tot 25 november, zeker voor percelen met een zware, kleiachtige bodem. We herinneren u eraan dat men geen bevroren bieten (temperatuur onder -4°C) moet rooien. Als de bietenkoppen bevroren zijn, moet men enkele dagen wachten om het bietenweefsel te laten herstellen.

De rooidatum is een compromis tussen het respect voor de bodemstructuur, de verwondingen aan de bieten, een lage grondtarra, een afwezigheid van vorst en een bewaardrempel die, indien mogelijk, lager is dan 300 graaddagen.

Vanaf de drempel van 300 graaddagen is er een begin van bietrot en een belangrijke schimmelontwikkeling. Deze bewaarverliezen worden exponentieel en worden versneld door de verwondingen aan de bieten tijdens de rooi.

Meer informatie vindt u in het artikel van de Bietplanter over de bewaring en het afdekken van bietenhopen.

Idealiter mag de bewaartijd de 300 graaddagen niet overschrijden zodat de verliezen niet meer dan 2% bedragen (d.w.z. een equivalent van 2 maanden of 60 dagen aan een gemiddelde temperatuur van 5°C). Ter herinnering: januari is gemiddeld de koudste maand van het jaar met een gemiddelde dagtemperatuur van 3,3°C (gegevens KMI voor Ukkel). November en december hebben een gemiddelde dagtemperatuur van 6,8 en 3,9°C.

Als voorbeeld toont de tabel de som van de temperatuur tijdens de winter 2016-2017, berekend voor Ukkel. De som van de graaddagen van de bieten gerooid op 10/11 en geleverd op 31/01 was 333 graaddagen, wat iets hoger is dan de bewaardrempel. Voor een rooi tot 20 november is de som van de graaddagen 270, wat lager is dan de bewaardrempel.

Bietentabel

KBIVB

Lees ook in Bieten

Reageer snel op onkruiden in bietenpercelen

Bieten Het Bieteninstituut (KBIVB) waarschuwt om snel te reageren op de aanwezigheid van onkruiden in suikerbietvelden. Verder bemerken ze dat we opnieuw met een late uitzaai van bieten kampen.
Meer artikelen bekijken