Startpagina Tuin

Brandhout: hou het droog

Vorige week gaven we een overzicht van de bomen die geschikt zijn als leveranciers van brandhout uit eigen tuin en ook van hun snoeiwijze. Nu gaan we bekijken hoe we het geoogste (of gekochte) hout het beste kunnen bewaren. En waarschijnlijk heeft u op een koude winteravond zelf ook al gemerkt dat niet alle hout op dezelfde manier brandt en zijn warmte vrijgeeft, met andere woorden niet alle hout is zonder meer geschikt als brandhout.

Een van de nadelen van houtstook is het feit dat hout slechts een geringe stookwaarde per gewichtseenheid heeft, dit wil absoluut niet zeggen dat het geen goede energiebron is, maar wel dat het een volumineuze brandstof is en dat men dus een relatief grote opslagruimte nodig heeft voor het aanleggen van energievoorraad. Voor de meeste tuineigenaars is dit nadeel echter geen bezwaar, een mooie houtmijt zorgt voor een authentiek element in de tuin. Bovendien zien veel tuinliefhebbers het kappen en verwerken van brandhout eerder als een hobby...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Tuin

Het verhaal van de narcis: Een sterke tuinplant met een bloem vol historiek

Tuin De planten en bloemen waar iedereen van jong tot oud meteen een naam op kan plakken, zijn niet zo dik gezaaid. De narcis, paasbloem of paaslelie is er zo eentje. Ze groeit en bloeit dan ook op een moment dat andere bloemen nog schaars zijn en heeft zich daardoor een plaats weten te veroveren in de tuin én de huiskamer.
Meer artikelen bekijken