Startpagina Tuin

Rabarber: een zure plant voor zoete bereidingen

In mijn jeugdjaren stond in elke tuin een rabarberplant. Veel plaats en aandacht had de plant niet nodig. Een zonnig hoekje in de moestuin of de border volstond om jaar na jaar een ruime hoeveelheid stelen te kunnen oogsten. Om vers van te snoepen of om te verwerken in de keuken tot confituur of moes.

De eerste vermelding van rabarber werd teruggevonden in Chinese geschriften die dateren van 2700 voor Christus. Rabarber werd er oorspronkelijk geteeld omwille van de medische eigenschappen van de wortel, waaruit men een krachtig purgeermiddel kon winnen. De oorspronkelijke soorten Rheum palmatum en Rheum officinale worden nu nog steeds aangeplantomwille van hun wortel, om te verwerken tot laxeermiddel. Hoe rabarber in Europa is terechtgekomen, is niet geheel...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Tuin

Het verhaal van de narcis: Een sterke tuinplant met een bloem vol historiek

Tuin De planten en bloemen waar iedereen van jong tot oud meteen een naam op kan plakken, zijn niet zo dik gezaaid. De narcis, paasbloem of paaslelie is er zo eentje. Ze groeit en bloeit dan ook op een moment dat andere bloemen nog schaars zijn en heeft zich daardoor een plaats weten te veroveren in de tuin én de huiskamer.
Meer artikelen bekijken