Startpagina Akkerbouw

Akkerbouw

Akkerbouw

Meest recent Bekijk al het nieuws >

Abonneer u

Ontvang Landbouwleven bij u thuis, met toegang tot alle artikels op de website, onze gespecialiseerde weermodule en noteringen van landbouwmarkten.

Ik abonneer me

Grootschalige Franse test om suikerbieten te beschermen tegen vergelingsziekte

In Frankrijk wordt dit jaar een grootschalige test georganiseerd voor de biologische bestrijding van de vergelingsziekte bij suikerbieten. 500 ha bietenvelden wordt behandeld met kairomonen (feromoonachtige stoffen die een geur verspreiden). De kairomonen moeten de bladluizen weghouden van de planten, zodat de ziekte minder optreedt of dat behandeling met insecticide pas later nodig is.

Gouverneur en Antwerpse deputatie ontvangen eerste witte asperges uit volle grond

Op donderdag 25 april waren de grootmeesters van ‘het Grafelijk Genootschap van de Klein-Brabantse Asperges’ te gast in het provinciehuis. Ze brachten de eerste witte, Vlaamse asperges uit volle grond mee. Dat doen ze zo goed als elk jaar sinds 1993. Provinciegouverneur Cathy Berx (cd&v) is ridder in het Grafelijk Genootschap. Zij kreeg samen met de Antwerpse deputatie de eer om de eerste asperges te ontvangen.

Meest gelezen

Nog eens een week dezelfde Belgapom-notering

De Belgapom-notering voor de rassen Fontane en Challenger blijft op 26 april nog eens een week onveranderd op 350 euro/ton (zonder btw). Sinds februari wijzigde de notering niet meer.

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.

Doordacht maaibeheer: waar let ik op?

Er zijn dit jaar grote verschillen in grasstand waar te nemen tussen verschillende percelen. Dat is niet verwonderlijk, gezien de grote verschillen in beheer, waartoe we gedwongen werden door deze zeer natte winter en door de natte voorjaarsperiode.

Doelgerichtere veredeling naar inuline-rijkere cichorei door Crispr/Cas-techniek

Binnenkort kunnen veredelaars hun cichorei-inteeltlijnen maken op 2 in plaats van op 8 jaar dit met de CrisprR-Cas techniek. Evelien Waegneer (doctoraatsonderzoeker ILVO – KU Leuven) is daarmee erin geslaagd om in meerdere individuele cichoreiplanten enkele precies bepaalde genen te veranderen om het kenmerk haploïdie te bekomen.