Agrobodies: Wat je van lama’s leren kan

Groenten

Van de twee bedrijven is Agrosavfe al het langst actief. In het begin van 2013 maakte de spin-off zich los van het VIB. Het bedrijf ontwikkelt zogenaamde Agrobodies: kleine eiwitten afkomstig van lama-antilichamen die binden met specifieke moleculen in de cellen van ziekten en plagen.

Aphea.Bio zal jaarlijks 1.500 formuleringen van micro-organismen testen in de serre.

Gentse biologische gewasbescherming even effectief als chemische

Economie

Lama-antilichamen gebruiken om gewassen te beschermen? De wereld afzoeken naar micro-organismen die efficiënt teelten beschermen? Het zijn de respectievelijke queesten van Agrosavfe en Aphea.Bio, twee jonge biotechbedrijven uit het Gentse. Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) zag mooie toepassingen voor de Vlaamse landbouw, en investeerde fors.

De Proeftuin werkt al decennia aan innovatie in de witloofteelt.

Onderzoek naar bewaring en ontdooiing witloof

Groenten

Het Proefcentrum van de Nationale Proeftuin Witloof, in Herent, heeft woensdag acht nieuwe koelcellen in gebruik genomen, waarmee het onderzoek gaat voeren naar bewaar- en ontdooimethodes van witloof.

DSC_0300

Boerenbond positief over oplossing voor Waalse PWA'ers

Actueel

De Boerenbond is tevreden dat er een oplossing gevonden werd voor de Waalse PWA'ers die in Vlaanderen komen werken. Het PWA-systeem is in Vlaanderen sinds 1 januari omgezet in wijk-werken en dat sloot Walen uit. Op vraag van de fruitsector zijn de regels nu aangepast, meldde Het Belang van Limburg donderdag.

Evert Van Britsom van Continental Fruits (links) en Dirk Fluyts (Bollaert Primeurs) doen zaken.

BelOrta ziet aubergine-areaal groeien

Groenten

Het aubergine-areaal dit jaar groeit met 24%, aldus BelOrta. De coöperatieve veiling uit Sint-Katelijne-Waver denkt dat de groei mede in de hand gewerkt wordt door de opkomst van de meditterane keuken, waarin de aubergine een belangrijke rol speelt. Maar vorig jaar lag de aubergine-prijs ook een stuk hoger dan een jaar eerder.

BelOrta boekt recordomzet

Groenten

BelOrta heeft in 2017 een productomzet geboekt van 439 miljoen euro. Het is de hoogste omzet ooit gehaald door een Belgische groenten- en fruitveiling en 7 procent meer dan in 2018. Zowel het volume als de prijs droegen bij aan de groei.

Een demoplatform werd aangelegd met demorassenproef, bemestingsproeven en IPM gewasbeschermingsproeven.

Weet hoe je teelt: spruiten

Groenten

Spruitkool telen, dat doe je met kennis van zaken. Niet enkel start je het best met een gepast ras, een goede gewasbescherming en bemesting zijn ook niet weg te denken. En daarover kunnen proeven van Inagro en PCG meer informatie verschaffen.

Dole is wereldwijd één van de grootste handelaren in groenten en fruit.

Dole nog steeds in vizier Greenyard

Groenten

Greenyard heeft de hoop op het overnemen van het Amerikaanse Dole nog niet opgegeven. Dat schrijft De Tijd. De groenten- en fruitgroep uit Sint-Katelijne-Waver staat volgens de krant paraat terwijl haar concurrent uit Californië in steeds grotere schuldenproblemen komt.

Aardbeien zijn voor de veiling in Roeselare een belangrijk product.

Topjaar voor Roeselaarse REO veiling

Groenten

De REO veiling in Roeslare heeft er met een omzet van ruim 175 miljoen euro een goed jaar opzitten. Daarmee boekt de veiling haar op drie na sterkste jaar ooit.

Yacon, een knolgewas met veel mogelijkheden in bereiding.

Yacon, een nieuwe optie voor de teler

Groenten

Vorige week werd yacon met succes gelanceerd. Het knolgewas is echter nog vrij onbekend. Wat is er zo speciaal aan yacon? Waarvoor kan men het gebruiken? En bovendien, hoe teelt men het? Leo Henckens stond Landbouwleven graag te woord.

Een rotte bladvlek (onder een papiervlek) doorlopend naar de schacht.

Bacterieel rot in prei

Akkerbouw

In winterprei wordt courant bacterieel rot vastgesteld. Deze rotting wordt veroorzaakt door schadelijke bacteriën die behoren tot het ‘Pseudomonas fluorescens complex’.

Witloof-Wijnpers

20.000 leerlingen telen witloof met witloofbox

Groenten

De provincie Vlaams-Brabant verdeelt vandaag een 1000-tal witloofboxen aan scholen en initiatieven van buitenschoolse kinderopvang (IBO). Meer dan 20.000 kinderen maken zo op een speelse manier kennis met deze streekgroente.

Mensen kunnen geïnspireerd raken door de bijgeleverde recepten.

Tasty Yacon, lekker met een ‘bite’

Groenten

Na een eerste testjaar in 2016, is men in Kinrooi helemaal klaar om de yacon naar de consument te brengen. Het nieuwe knolgewas, oorspronkelijk afkomstig van het Andesgebergte, heeft een identiteit gekregen en ligt vanaf vandaag al bij enkele Carrefour-supermarkten in de rekken.

In de slateelt heeft de teler last van drie types luizen, waaronder groene slaluis.

Op zoek naar het meest efficiënte spuitschema

Groenten

Na vijf edities van het demonstratieve groenteplatform van Bayer in Roosdaal, werd nu beslist om het evenement te laten doorgaan in Kortemark. Dit was een juiste keuze, aangezien deze regio net bekend staat voor zijn specialisatie in de teelt van openluchtgroenten. Bayer toonde er dan ook verschillende ziekte- en plaagbestrijdingsproeven in uien, spinazie, aardbeien, sla, witloof, wortelen, tuinbonen en bonen, gebruikmakend van bestaande en nieuwe middelen.

hydrosla3

Stappen richting optimale belichtingsstrategie van hydrosla

Groenten

Het grondloos telen van sla gaat hand in hand met bijbelichten, waarbij SON-T lampen op dit moment de standaard zijn om jaarrond verse slakroppen te kunnen aanleveren. Telers die de stap naar led zetten voor het bijbelichten van sla in hydrocultuur dienen een noodzakelijke aanpassing te doen in hun teeltstrategie op verschillende facetten.

Om uw gewas plaag- en ziektevrij te houden, is preventie meestal de efficiëntste methode.

Zorg voor prei is zorg voor preventie

Groenten

Roest, tripsen, fusarium en witrot: het zijn slechts enkele nachtmerries waarmee telers te maken krijgen. Ook op prei kunnen ze lelijk huishouden. Daarbovenop is preimineervlieg in België gesignaleerd. Gelukkig zijn er manieren om deze plagen en ziekten te voorkomen of aan te pakken.

pea-1205673_960_720

Vegebe: "Naar schatting derde van bloemkool- en erwtenoogst verloren door droogte"

Groenten

Ongeveer een kwart tot een derde van de oogst van zomerbloemkool en ongeveer 30 procent van de erwtenoogst is door de aanhoudende droogte verloren. Dat zegt Bernard Haspeslagh, de voorzitter van de sectorfederatie van de groenteverwerking Vegebe. Hij wijst er wel op dat de consument zich niet meteen aan grote prijsstijgingen moet verwachten.

De interne Europese markt blijft wel duidelijk een veilige en stabiele  afzetmarkt, zowel op vlak van volume als op waarde.

Wat met fruit- en groente-export ten tijde van internationale onzekerheid?

Actueel

“Vorig jaar hadden we al hetzelfde onderwerp in gedachten, maar toen hadden we nog gehoopt dat het Ruslandembargo misschien op korte termijn ging aflopen,” startte Rita Demaré, voorzitter van het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT), de avond. De vraag is nu: hoe ziet de toekomst eruit voor ons fruit en groente?

Door het droge voorjaar was en is nog steeds de onkruidbestrijding in vele teelten niet eenvoudig.

Onkruidbestrijding door de droogte in de problemen

Akkerbouw

De droogte maakt de onkruidbestrijding in veel teelten niet eenvoudig. We bespreken de situatie voor de verschillende teelten.

Met het ‘Smartbiocontrol’ Interreg V-project werken maar liefst 26 teams interregionaal samen.

Smartbiocontrol als innovatief alternatief voor chemische gewasbescherming

Groenten

Het PCG (Proefcentrum voor de Groenteteelt) uit Kruishoutem en partners presenteerden begin deze week het Interreg V-project ‘Smartbiocontrol’. Dit grensoverschrijdend project moet zorgen voor een innovatief alternatief voor de chemische gewasbescherming.

Meest recent

Meest recent