Startpagina Actueel

Bouw van kazerne op landbouwgrond lijkt voorlopig van de baan

De bouw van een nieuwe legerkazerne op 70 ha landbouwgrond in Geraardsbergen lijkt voorlopig van de baan. Het project is in strijd met verschillende Vlaamse beleidsdoelstellingen.

Leestijd : 2 min

Op de gemeenteraad van 30 april in Geraardsbergen kwam er iets meer duidelijkheid over de plannen met het Kwartier van de Toekomst in deelgemeente Schendelbeke.

De federale regering besliste in 2022 om 2 nieuwe legerkazerne te bouwen, in Vlaanderen en Wallonië. De stad Geraardsbergen stelde zich kandidaat en werd geselecteerd voor het Vlaamse luik. Daarvoor zou 70 ha in herbevstigd agrarisch gebied op de Godsbergkouter opgeofferd worden. Het verdwijnen van landbouwgrond en open ruimte leidde meteen tot protest bij de landbouwers en andere inwoners. Er volgde protest met tractoren aan het stadhuis en protestwandelingen in het geviseerde gebied.

In strijd met Vlaams beleid

Het dossier geraakt niet rond omdat er onduidelijkheid bestaat over welk niveau het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) moet starten. Het bestuur van Geraardsbergen heeft zopas een brief gekregen van het kabinet van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) waarin staat dat het planningsproces en het alternatievenonderzoek door de Vlaamse overheid moet gevoerd worden en dat het nog niet zal worden gestart. Het dossier zou onvolledig zijn en dat de locatie van het project strijdig is met verschillende Vlaamse beleidsdoelstellingen. Het stadsbestuur hoopt dat er van Defensie nu snel nog meer duidelijkheid komt over het Kwartier van de Toekomst.

Voor vzw Red de Godsbergkouter is dit een belangrijke overwinning. “De politieke verantwoordelijken hebben min of meer moeten toegeven dat onze inhoudelijke argumenten steek houden. De ruimtelijke ordening wordt hier totaal met de voeten getreden. Eindelijk worden deze argumenten au sérieux genomen. We kunnen alleen betreuren dat het bijna 2 jaar geduurd heeft vooraleer men het licht zag”, zegt voorzitter Jan Hanssens van de vzw.

“De vraag of het Kwartier van de toekomst er nu zal komen, durven we voorlopig niet met zekerheid te beantwoorden. Onze lezing van deze brief van Demir laat ons toch toe te concluderen dat het heel moeilijk wordt om alternatieve locaties te vinden in Geraardsbergen waar men wél voort kan met een dergelijk groot project. We denken dat de politiek dat nu ook begint te beseffen.”

Bocht is ingezet

“We zijn blij dat nog voor de verkiezingen de bocht door ons stadsbestuur wordt ingezet. Het getuigt van eerlijkheid ten opzichte van de burgers van Geraardsbergen dat zij deze stap durfden te zetten. Het argument van de gebrekkige tewerkstelling in onze streek erkennen wij ook. Maar we blijven benadrukken dat de komst van de kazerne dit absoluut niet zou oplossen. De tewerkstelling zou vooral bovenlokaal zijn. Onze buurgemeenten zouden er de lusten van hebben, en wij als Geraardsbergenaars de lasten.”

“Voor ons is de strijd nog niet gestreden. Maar we beschouwen dit wel als een belangrijke overwinning. De komst van de Kazerne naar Schendelbeke, en bij uitbreiding naar Geraardsbergen, lijkt hiermee afgewend”, besluit Jan Hanssens.

FVDL

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken