Startpagina Actueel

Franse wet beschermt boeren beter tegen klachten van nieuwe plattelandsbewoners

Het Franse parlement heeft op 8 april definitief het licht op groen gezet voor een wet die buurtconflicten moet bestrijden. Het gaat over conflicten tussen boeren en nieuwe plattelandsbewoners die zich in de buurt van bepaalde boerderijen vestigen. Nieuwkomers zullen door de wet niet langer bij de rechter kunnen gaan klagen over de activiteiten van naburige boerderijen, indien die laatsten er eerder gevestigd waren dan de klagers en de nodige vergunningen op zak hebben.

Leestijd : 2 min

De tekst is bedoeld als antwoord op het stijgende aantal geschillen tussen landbouwbedrijven en nieuwkomers die steeds vaker klagen over lawaai en overlast van onder andere de dieren. In 2019 was er het ook in de Belgische media breed uitgesmeerde proces over het ochtendlijke gekraai van de haan Maurice op het eiland Île d'Oléron in het westen van Frankrijk. Buren hadden de boerin aangeklaagd wegens geluidsoverlast door de haan voor hun buitenverblijf.

De boerin won de rechtszaak en haan Maurice kreeg dankzij de rechtszaak een heldenstatus in Frankrijk. De inmiddels overleden haan werd in Frankrijk het symbool voor de spanningen op het platteland tussen eigenaars van vakantiewoningen of andere nieuwkomers op het platteland en de lokale bevolking. Meer dan 100.000 Fransen tekenden een petitie waarin ze steun uitspraken voor de haan.

Platteland accepteren zoals het is

"Als je kiest voor het platteland, moet je het accepteren zoals het is", verklaarde de Franse minister van Justitie, Eric Dupond-Moretti, op 8 april nog in de senaat.

De minister benadrukte dat de wet van toepassing is op alle burenrelaties, ook die in steden. "Ik denk bijvoorbeeld aan mensen die boven een pizzeria gaan wonen en daarna klagen over de stank. De pizzeria was er al voor u daar kwam wonen". "Dit is geen vrijgeleide voor alle buurtverstoringen, maar een maatregel van gezond verstand", besloot parlementslid Nicole Le Peih, die het startsein gaf voor de wettekst.

Belga/FVDL

Lees ook in Actueel

Walrus gestorven aan vogelgriep op Spitsbergen

Actueel Een walrus die vorige zomer dood werd aangetroffen op de Noorse archipel Spitsbergen in het noordpoolgebied, is gestorven aan de vogelgriep. Dat heeft een Noorse onderzoeker maandag 29 april gemeld. Het is de eerste keer dat die ziekte is vastgesteld bij de diersoort.
Meer artikelen bekijken